Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-12-07  
Förskolorna kan själva välja
mjölk- och smörsort

Artikel från Sundsvalls Tidning 2009-12-07

GRANLOHOLM (ST) Föräldraupproren har duggat tätt sedan kommunfullmäktige tog beslut om att Livsmedelverkets rekommendationer ska följas på skolor och förskolor.
– Det har tolkats som en lag och det var aldrig meningen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson.
I februari ändras dessutom matpolicyn.


Föräldragrupper och skolråd har de senaste åren stångats mot ett beslut som nu framställs som en rekommendation utan något som helst tvång.

– Den har uppfattats om ett hinder och det var aldrig meningen, säger Martin Johansson.

Men grundskolechefen Lars Karlstand har inte förstått att det har funnits några valmöjligheter, och den tolkningen har även gjorts ute på de olika skolorna.

– Vi har sett det som om beslutet ska följas. Å andra sidan var vi ju inte med vid de politiska diskussionerna som ledde fram till beslutet, och som handlade om intentionerna man hade, säger han.

Nu är det också klart att frågan på nytt ska behandlas i kommunfullmäktige i februari.

– Då ska det tas en ny måltidspolicy. Vi vill ge skolorna och förskolorna större möjligheter att styra själva över maten, och så ser vi gärna att man får in mer ekologiska råvaror, säger Martin Johansson.

Förra veckan belönades Solrosens förskola i Granloholm med ett miljöäpple från barn- och utbildningsnämnden och anledningen var att förskolans kokerska tar många egna initiativ.

– Jag köper in ungefär hälften av varje när det gäller lätt- och mellanmjölk, och Milda och Bregott. Jag har aldrig trott att det skulle kunna vara brottsligt, säger Birgitta Åkerlund Storm.

Förskolan är Krav-certifierad och de ekologiska råvarorna dominerar.

Under allmänhetens frågestund vid det senaste nämndsmötet ifrågasatte en förälder logiken i att barnen inte fick äta ekologiskt odlad Bregott.

– Det blev nästan lite komiskt, med tanke på att vi samtidigt delade ut miljöäpplet till Solrosens förskola, säger Martin Johansson.

Kommentarer

Skrivet 7 dec 2009 09:02 Mamma
Jag hoppas att inte all information inom skolan/förskolan kommuniceras lika dåligt!

Skrivet 7 dec 2009 09:26 Brainstorm
Nog måste rekommendationen ha varit bra "luddig", om det tar flera år att upptäcka, att det var just en rekommendation. Men ingen blir väl egentligen förvånad över detta, allt ska ju vara så invecklat och så svårt som möjligt, i vårt samhälle. Frågan är bara varför och vem gynnar det ?

Skrivet 7 dec 2009 10:06 Catta
Det här har jag sagt så många gånger men det är som att det varit en lag! Vem vill att barn ska äta plastsmör? Eller lättmjölk? Dumheter säger jag. På kostdoktorns hemsida finns ett protestbrev att skriva ut och lämna in på din förskola. Det har jag gjort. Det måste bli ett slut på de här dumheterna med mager mat till barn!

Skrivet 7 dec 2009 10:19 Skellef teå KRAFT
lättmjölk suger =/

Skrivet 7 dec 2009 12:21 Fredrik
Vill påpeka att fiskens sädesvätska heter mjölke. En missuppfattning som kostat mig mycket obehag genom åren.

Skrivet 7 dec 2009 12:39 Nenna
Det var på tiden. Att äta konstgjort fett är riktigt dåligt. Att äta mycket kolhydrater är också dåligt. Läs och lär här:

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6110267.ab

Skrivet 7 dec 2009 13:33 rumpsteken
All heder åt Birgitta Åkerlund.

Skrivet 7 dec 2009 14:00 Trillo
Bra jobbat Birgitta och all annan personal på Solrosen! Helt klart bästa dagiset som finns! (och med supergod mat) fd dagisbarn med supernöjda föräldrar!!

Skrivet 7 dec 2009 14:10 Frank
Motståndet mot lättprodukter och konstgjorda margarinfetter i skolmaten håller på att formera sig:

http://www.lchf.se/Kampanjer/Kostdemokrati.aspx

Skrivet 7 dec 2009 19:46 Ola S
Intressant att se hur politikerna nu backar och menar att det minsann aldrig var fråga om att man skulle följa de ICKE FÖRHANDLINGSBARA DIREKTIV man tidigare gett till skolorna.

Hur man kan komma på tanken att ge denna konstgjorda smörja som går under benämning margarin till människor, ja, det får Livsmedelsveket svara på. Livsmedelverket är den myndighet som måste ha förlorat mest i anseende av alla de senare åren. Pga sin halsstarrighet, sin vägran att redovisa vetenskapliga rön för sina fettskrämda kostrekommendationer (rön som visade sig vara helt obefintliga när de sent omsider redovisades).

Och inte blir det bättre av att Livsmedelsverket nu försöker ta kommandot avseende vilseledningen igen genom en pågående landsomfattande skattefinansierad övertalningskampanj.

Det som dock smärtar mig mest är när barn, gamla inom äldreomsorgen och sjuka som inte själv kan välja tvingas i lättprodukter/light-produkter, kolhydratsörjor samt margarin.

/Ola S

Skrivet 7 dec 2009 19:51 patwik
Oavsett vad som är rätt och fel i det här fallet, så är det intressant att notera att när det gäller mat så är helt plötsligt alla experter.

Skrivet 13 dec 2009 23:35 Bengt Ingerstam
Problemet är att barnen inte får energi så det räcker tillräckligt länge och då tar man till de snabba kolhydraterna och effekten blir som det blir.

Lättmargarin är ju mest vatten, så det är inget fullgott fett. Lättmargarinet har dessutom höga halt Omega-6 varför det är olämpligt som föda. Man ska inte ge barn allergiframkallande fettblandningar.

Den större andelen fett får barnen via helmjölken, och där visar forskning att det är till stor nytta och inte någon nackdel.

Ökad fettkonsumtion främst från helmjölken är ett bättre alternativ än godis och läsk. Varför inte ett "mellanmål" på eftermiddagen med en hård macka (råg) med Bregott och fet ost och ett glas helmjölk som alternativ till godiset och läsken. Det blir ingen fet på, men orkar med skolarbetet.

"Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten" har publicerat en analys som visar att lättmargarin blir dyrare, hotar barnens hälsa och innehåller palmolja och därmed

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss