Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-09 Publicerad i KNY nr 13 samt i SKN nr 109
Vi granskar salt

Exempel på onödig produkt där det tillsatta havssaltet smälter och tar tills sig vatten.

I ”Konsumenter granskar” är nu frågan om salt uppe till granskning. Vi samlar nu olika inslag med olika infallsvinklar här för att ha just granskningen samlad. Tidigare gjorde vi en prisjämförelse och översikt över olika sorter på marknaden.

Det tål verkligen granskning, från 4:50:- till 1 150:- per kilo. Visst finns det smakskillnader, men för att koka potatis duger grovt salt för 4:50 per kilo och flingsalt är en meningslös lyx för uppåt 150:- per kilo.

Marknadsöversikten visade också att salt är en modefluga och utvecklingen av en massa sorter är till stor del till för att få ut mera i pris för råvaran salt i produktutvecklad form.

I en artikel nyligen ifrågasatte vi ”myten om salt” och att det verkligen skulle vara den stora orsaken till en massa olika sjukdomar, samt en del produkter med dålig märkning (lättsaltade chips) och mineralvatten med extremt högt saltinnehåll (Ramlösa) - se lista över saltinnehåll i mineralvatten - Se prisundersökning av salt (ladda ner som wordfil) OBS! Prisjämförelsen om salt är endast tillgängliga för medlemmar och "Nyckel-prenumeranter" samt Bregott med extra tillsatt havssalt, som dessutom smälte i byttan efter någon vecka.

Nyligen hade Livsmedelsverket en stor konferens om just salt, saltanvändningen och sjukdomsriskerna.

Vi har ett avsnitt som heter ”Debatten om salt” och det behövs nog. För oss konsumenter är sortimentet och prisnivåerna helt klart av intresse, men lika intressant är att granska om de pågående kampanjerna ur hälsosynpunkt verkligen är vetenskapligt relevanta eller om de även är en flora av myter, som fettdiskussionerna är och har varit.

Därför välkomnar vi inlägg i frågan om salt, från såväl vetenskapsmän, forskare, kostexperter medvetna och kunniga konsumenter. Avsikten är att en majoritet av våra medlemmar ska kunna ställa sig bakom en samlad uppfattning och alltså kunna bli en uppfattning som är att lita på.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss