Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-18 Publicerad i KR nr 25 samt i SKN nr 91
Salt på tapeten

Vi har sedan länge bl a fokuserat på salt, både som ingrediens med risker för överdosering och därmed sammanhängande hälsoproblem, men också med sortiments- och prisjämförelser. I radioprogrammet Plånboken onsdag 17 september (lyssna på hela programmet här. Obs endast 30-dagarsarkiv) hade man uppe frågan om salt och gjorde en smaktest, vilken visade sig vara en svår uppgift.

Vi uppdaterar idag ”Debatten om salt ” på vår hemsida. Men vill gärna visa dig hur du söker på vår hemsida också. I rutan för ”sök” uppe i högra hörnet kan du söka på ordet salt och se vad vi tidigare publicerat. En stor del har vi tidigare publicerat i nyhetsbreven.

Vad som är lite unikt i våra genomgångar, kartläggning av marknaden och prisjämförelser är att vi visar skillnaderna mellan olika butiker. Där finns otroliga skillnader, så valet av butik är väsentligt och kan stimulera konkurrensen. T ex visade vi tidigt vad Maldon flingsalt skiljde sig i pris, från 29,90 per paket på Willys, 39:90 på ICA och COOP till 49:90 i en Stockholmsbutik 59:- i Söderhallarna och 79:- på Arlanda taxfree. Inte ointressant jämföra butik alltså.

Vi förslår därför i satsningen ”Aktion ner med matpriserna med 30%” att kombinera prisjämförelser och göra lokala smaktester samt diskussioner om just saltet i kosten och i butik. För att utveckla metoden för smaktester vill vi ha kontakt med personer som vill medverka i det utvecklingsarbetet med utformningen av dessa tester.

Vi tar bit för bit de olika livsmedlen och hittar vägen till att sänka kostnaderna för vår mat samt ökar kvalitetsfokuseringen samt tar in hälsoarbetet.

Det lönar sig alltså att vara medlem och delta i den lokala verksamheten. Bli medlem >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss