Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-08-02 Publicerad i SKN nr 64


Kronfågels grill får underkänt

I tider då man ska tänka på klimat och miljö samt resurshushållning, sticker det i ögonen när man säljer urbenade kycklinglår (kallar det lårfile) i ett aluminiumtråg med räfflad botten, för att det ska se ut som en grill. Resultatet vid grillförsöket blev en katastrof. För mycket lår i ”grillen” för att det skulle steka och kryddningen ger jag inget för.

Det blir ingen grilleffekt när inte värmen kommer till, tråget fungerar som en stekpanna och låren tog god tid på sig att bli kok-stekta medan marinaden blev kvar som sot i bottnen.

För denna misslyckade produkt av lår betalar man 86 kronor per kilo! Se bilden på det tråkiga resultatet här nedan.

Köp i stället en färsk kyckling, stycka den rätt och grilla den på het grill, allra bäst blir det i vertikalgrill (som rotisseri) och låt grillningen bli ett nöje och maten till en njutning, utan att ”skapa sopor” som ska återvinnas. Ofta får man tag på färsk kyckling för runt 30:- per kg.

Ett tips som du bara måste prova:
Köp en färsk kyckling och ta bort skinnet när du styckar kycklingen, stek det i sitt eget fett i en stekpanna, så får du ett knaprigt tilltugg till drinken.

Lår, vingar och klubbor grillas och det räcker till två personer.

Brösten grillas separat och kan sparas till en middag dagen efter, en kycklingsallad med mycket gott i eller gör en varmrätt på brösten. Skrovet kokar du i vatten med kryddor och lite grovt havssalt samt morot, selleri, purjo och palsternacka och får en ljuvlig buljong, som kan bli en god soppa med en massa färska skurna grönsaker i, en hel middag till.

Tre middagar för två på en kyckling, mycket nöje och njutning och för tredjedelen av priset för en misslyckad middag, om du följer reklamen och ”går på tråget”. 3 x 3 =9 – vilken besparing!
upp