Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-08-02 Publicerad i SKN nr 64


Vertikalgrill mest hälsosamma grillen

I den test som Testfakta publicerat nyligen visade det sig att gasolgrillarna gav högre halt PAH (Polycykliska aromatiska kolväten), som är känt för att vara ett av de värsta cancerframkallande ämnen.

För en gasolgrill med lock uppmättes hela 18,3 mikrogram per kilo medan vertikalgrillen endast gav 0,83. Som ”grilloman” gladde det mig att få bekräftat vad jag visste, att den gamla rotisserimetoden var överlägsen och med den kan man också grilla på roterande spett. Prova en kassler och krydda ordentligt, den blir underbar. Har själv en vertikalgrill sedan flera år och njuter ofta utan att störa grannarna med grilloset.

Redan för ett par år sedan (2004) skrev vi om den på hemsidan, just med tanke på riskerna med PAH vid grillning.

Efter grillning använder jag den som öppen brasa och skrämmer bort myggen. Då eldar jag t o m med kottar, fast kvistar och ved blir det mest.

I testet anmärker man på ojämn grillyta, men det är bara en fråga om teknik, man ska vända gallret några gånger, så upp blir ner och så ska man ha glöd i hela kassetten och inte bara lite i botten.

Läs hela testen direkt på Testfakta >>

På bilden oven syns hur båda sidor kan användas, hel laxbit på spett och laxkotletter i grillhalster på andra sidan.

Laxbiten på roterande spett är garanterat en kulinarisk höjdare.
upp