Arla Foods uppgav
att de skulle satsa på lokalproducerad mjölk
till konsumenterna i närområdena Hjo och
Gotland, så sent som i augusti 2005. För
Hjo handlade det om tre gårdar och max 5 mils
avstånd. Merpriset var 1 krona/liter. Färsk
lokalproducerad mjölk, mindre än 24 timmar
gammal.
Läs
mer i ATL direkt >>
Inget gensvar från
konsumenterna
Nu efter 7 månader ger Arla upp i Hjo, efterfrågan
har inte svarat upp mot förväntningarna. För
Hjo Mejeri betyder det att 5 anställda får
gå. Sorgligt!
Frågan kvarstår, var det Arla som tröttnade
eller uteblev intresset från konsumenterna? Är
det så illa ställt att konsumenterna kräver
mera lokalproducerad mat, men att ingen vill betala?
Betyder 1krona mer per liter för mjölken att
lokala mejerier inte kan leva kvar? Det rör sig
om 180 kronor per konsument och år, om man räknar
på en halv liters konsumtion per dag. Eller upprepar
sig den gamla slogan, ”ett öre mer för
mjölken”, som var nog för en konsumentrevolt
under 50-talet?
Vi får den värld vi betalar för!
|