Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-08-28  


Foto: Bengt IngerstamSmaklust
– det ingav hopp


Regional och småskalig mat presenterades från hela Sverige på Smaklust-mässan på Street och i Tantolunden i Stockholm under helgen som gick. Vädret visade sig från sin bästa sida och Stockholmarna var på både benen och bettet.

Det var ju gratis och alla väntade sig en massa provsmakning. Men det var trångt, i varje fall längs vattnet där Street ligger, massan rörde sig inte en meter per minut.

Foto: Bengt Ingerstam
En riktig hederlig kolbulle

Något bättre var det i Tantolunden. På söndagen var det lugnare och jag fick t o m chansen att prova en riktig hederlig kolbulle. Det var smaskens.

Första intrycket var att här hade ett antal marknadsknallar samlats och sålde mat och visst var många rena marknadsproffsen. Men evenemanget var mera seriöst än så.

Utställarna var grupperade regionvis, från norr till söder. Det var lappkåtor med specialiteter från Lappland till charkprodukter från Blekinge.

Foto: Bengt Ingerstam
En mästare på isterband

Just från Blekinge kom en tillverkare som vann tävlingen för bästa produkt, isterband! Bengt Olsson, ägaren till Wiktor Olsson Slakt & Chark i Bräkne Hoby, visade stolt upp medaljen och förklarade hemligheten med ett noggrant urval av råvarorna och den noggranna hantverksmässiga tillverkningen med inslaget av mjölksyra som fått utvecklas.

Foto: Bengt Ingerstam

Surdegsbak

Likaså var brödproducenterna många, från småbagerier till mera kända som Vika bröd. Det var inga sirapslimpor eller massproducerade limpor ”med kärlek”. Surdegen var väl företrädd och en av aktiviteterna var just Manfred Enoksson, bagerichefen från Saltå Kvarn, som instruktivt föreläste om teorierna och det praktiska med surdegsbakning.

Han inspirerade verkligen och gav bilden av en helt fascinerande brödkultur, som också passar bra för småskaliga bagerier, lokalt.Foto: Bengt Ingerstam
Spännande ostframställning

Mängden av lokala ostproducenter från hela landet, mest från glesbygd, imponerade och getmjölk var en framträdande råvara, som ju passar bra för lokal produktion i mindre skala. Vilka njutningar man fick smaka på.

Ostframställning var ett intressant tema. Hos mig fastnade bl a ett par saker och det var att mögel som uppkommer där mjölk är inblandat aldrig är giftigt, samt att de stora runda ostarna var förr typiska för tillverkning i glesbygd där de måste kunna lagras länge och då höll de bättre.

Apropå ost, läste jag i något papper från mässan ett uttryck ”när mjölken kom till himlen” just i samband med ostframställning. Kanske är ost ett av våra mest fantastiska förädlade produkter, just för att kunna ta tillvara mjölk innan den moderna transportapparaten kom till.

Sylt och saft och andra förädlade produkter av bär är en typisk produkt för den småskaliga produktionen och inslaget av havtorn var framträdande, en intressant utveckling. Senap kan bara inte fattas och här fanns utbudet. Som senapsentusiast hittade jag en höjdare från Dalarna. Jag kände lycka! Men man skulle behöva ha provsmakningen av all senap på ett ställe så man slapp blanda hela tiden ost, sylt och senap.

Foto: Bengt Ingerstam
Tydlig trend

Nyskapandet var en tydlig trend. Man söker nya idéer och nya råvaror, t ex fanns saft från älgört. Mycket läskande och kanske också bra för något. Kan bara gissa eftersom den innehåller salicylsyra. En fantastisk smakupplevelse var chips gjorda på mandelpotatis.

Det var verkligen entreprenörsanda på många håll och stöd för ny utveckling kommer från många håll. Eldrimner, som låg bakom initiativet med mässan, har en omfattande rådgivning och arbetar för att just mobilisera regional matkultur, produktion och därmed sysselsättning i glesbygd och på landsbygden. Jag hoppas att detta kan bli början till en återkommande sida om ”Maten och Miljön”.

Det finns verkligen ett Mat-Sverige, inte det utslätade massproducerade köptempelsortimentet, som mest styrs av prisjakten. Här pratas inte pris men njutning, nytta och kvalitet.


Åke Karlsson, orförande i Sveriges Småbrukare  Foto: Bengt Ingerstam Ska vi använda köpkraften till något bättre?

Det finns två Sverige, ett regionalt och småskaligt och ett centralstyrt som slåss med priserna och med en massa reklam försöker få greppet om vår köpkraft. Tänk om vi skulle använda köpkraften till något bättre? Vi kommer med ett förslag från Sveriges enda genuina och fristående konsumentrörelse.

Kontakter har tagits på mässan om ett samarbete mellan seriösa producenter bl a Åke Karlsson, ordförande i Förbundet Sveriges Småbrukare, som inte vill ha genmodifierade råvaror, sötningsmedel eller glutamat i maten.

Smaklust var en kick, värd hela helgen och det ingav hopp. Så varför inte ”Med maten i tiden – för hälsan och miljön!”

Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
upp