Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-05-11 Finns även på Chickenrace >>


”Dagens Äppelbomb” var en mediabomb
(Tidigare "Dagens Äppelbomb – varken Smart eller Fresh" från 2006-05-04)

I förra SKN nr 27 hade vi en notisDagens Äppelbomb – varken Smart eller Fresh”.

Vi uppgav också att vi inte då hade fått svar från ICA, som utmålats av media som enda handelsblock i Sverige som importerat dessa gasade och gamla äpplen. Nu har svaret kommit och

ICA intygar att de inte importerat några sådana äpplen
utan det visar sig nu vara ett medialarm.

ICA svarar att de inte fått in några sådana äpplen och kommer inte att få det heller denna säsong. Hur det blir i framtiden är inte bestämt och då får vi hoppas att denna debatt i alla fall för det med sig att de avstår i framtiden.

Att EU godkänt och Livsmedelsverket också säger OK är ju inget som innebär att de står på konsumenternas sida och ser till vår säkerhet i första hand. Detta är inte enda fallet, fler notiser i den riktningen finns i detta nyhetsbrev.

Nu hamnade denna notis på vår hemsida på Chicken Race och nu ändrar vi så att den ligger kvar, men som exempel på hur media engagerar sig för att lura oss att köpa lösnummer. Det är jobbigt med alla larm, när en del inte är annat än falska larm. Vi kommer inte att kräva märkning av frukt i framtiden men garantier från företagen och de som inte garanterar lägger vi på BOJKOTT-sidan helt enkelt.


2006-05-04
Dagens Äppelbomb – varken Smart eller Fresh
Hann inte vakna idag förrän någon ringde från TV och ville ha kommentarer. I flera tidningar fanns nyheten om SmartFresh behandlingen av importerad frukt, speciellt äpplen. Men även annan frukt behandlas. (Länkar till GP, SVD och Expressen finns längre ner.)

Motivet för behandlingen är att få äpplena att hålla längre för att balansera överskott i produktionen. Gasen blockerar mognadsprocessen och utvecklingen av etylen. Att EU ska ha godkänt metoden att gasa frukten med 1-methylcyclopropene MCP är ingen garanti för att det ger oss konsumenterna något positivt. EU godkänner ofta med producenternas information i bakgrunden och med näringslivets främsta för ögonen.

Vad som förvånar är att detta har kommit smygande, det har undgått mig också, trots enorm bevakning av media, Internet och mängd av nyhetsbrev. Hade inte hört namnet SmartFresh ens. Men nu kunde jag söka på Internet och fick över 3000 träffar. Vad sysslar näringslivet med, i smyg! Nu åker denna nyhet in på vår sida Chicken Race.

Vi har kontaktat ICA, som uppges vara enda handelsblock som tar in frukt behandlad med SmartFresh, men inte fått något svar ännu.

Helt klart är det inget konsumentbehov som ligger bakom, varför ska vi då utsättas för detta experiment bara för att det finns ekonomiska intressen bakom. Varför smyger man in sådana kemiska processer eller produkter? Vårt förtroende för näringslivet bara minskar och minskar.

Läs vår debattartikel (pdf) om just förtroendet.


Här får ni nu ett antal länkar, så länge, för den som vill forska vidare. Intressant är att läsa industrins glorifiering och motiven. Bara det får mig att härskna!
Äpplen gasas för att hålla längre - GP
Ett år gamla äpplen säljs i matbutikerna - SvD
Nyköpta äpplen kan vara ett år gamla - Expressen
KRAV säger nej till SmartFresh - Krav
SmartFresh certification starts in fall - Good Fruit
Europeans buying year-old apples - Fruit and Drink

Läs vad SmartFresh skriver på sin hemsida:
http://www.smartfresh.com/agro_english/eng_choose.html
http://www.smartfresh.com/agro_english/agro_apple/aas_abetter.html

upp