Det är svårt att låta bli att fundera
vilken typ av datasystem som användes för att
kalkylera priserna på vår mat. Jag har länge
trott att man i handeln räknar fram priserna efter
vad man betalar producenten, med ett förutbestämt
påslag + moms. Men det har jag för länge
sedan förstått att det är andra faktorer
som avgör var priset hamnar. På lördagen
hade man på ICA i Stockholm en satsning på
norsk odlad hel lax, 49:90 per kilo för hel och 59:90
för delad. Strömmingen kostade också 49:90,
viken tillfällighet. På måndagen kostade
laxen 109:- med då hade COOP Extra en drive för
59:90.
När man ser alla prisbladen och priserna, frapperas
man av hur exakt man ”räknar fram”
priserna. Inga jämna kronor här inte. I ett
av prisbladen som just kom fanns alla varianterna med,
9:90, 19:90, 29:90, 39:90 och 49:90.
Vad är då formeln för priskalkylen?
Ja inte är det det ena gånger det andra,
utan snarare andra psykologiska faktorer. Så t
ex spelar det roll vilken veckodag det är, hur
nära en helg man ligger, vilket humör konsumenterna
är på.
Jag menar att köra helgskinka mitt i veckan är
väl inte gångbart, eller semlor efter Påsk,
lamm till Jul eller lutfisk till midsommar. Man vet
så väl vad vi är sugna på just
då, eller skapar man suget med priset! Ofta förekommer
lockpriser med tillägget ”max 2 kg per tillfälle”
och då är prislappen inte på varan
utan vad du är värd att få in i garnet
/butiken). Den stora skylten utanför butiken är
en s k ”inkastare”. Man bjuder helt enkelt
på en inträdespremie, medvetna om att du
säkert spenderar minst 500:- till när du väl
är inne och då är ju kostnaden för
inträdet bara någon enstaka procent av summan
du handlar för.
Priserna är alltså inte längre ett
mått på vad varan är värd utan
vad du som kund är värd eller hur mycket man
tror sig kunna ta ut för varan innan du tappar
lusten att handla. Det är med priset man styr dig
effektivt till att välja butik och vad du ska handla.
Priset är handelns effektivaste sätt att kommunicera
med dig. Om varan är det inte mycket information
och ibland direkt missvisande.
När du väl lärt dig de vanligaste priserna
och var du ska handla, dribblar man med specialerbjudanden
för att du ska byta till just en annan butik, utnyttja
erbjudandet.
Visst var det en chans att passa på och handla
billigt. Men jag hade frysen full, ändå var
det svårt att avstå. Det var inte så
att jag upptäckte det vid fiskdisken, det var stor
skylt utanför butiken och den fick mig att gå
in och jag kunde inte låta bli att gå fram
till fiskdisken. Visst var den fin, stor och grann.
Frestelsen var stor, det var ju ett tillfälle.
Det satt hårt inne att låta bli. Jag kunde
ju ha tjänat en hundralapp, men troligen behövt
kasta en del för jag hade ingen plats och kunde
inte äta upp 3 kg lax på en gång. Lyckades
motstå frestelsen, men hittade en massa annat
gott, så jag blev 500:- fattigare.
På måndagen kunde jag inte hålla mig,
så jag åkte tillbaka för att kanske
köpa lite lax, men då hade priset återtagit
sin normala nivå, så då hoppade jag
det. Men när jag ändå var inne…
så blev det 300:- till. Resultat, jag blev ända
lurad, det kostade ju affären ingenting att locka
in mig med lågt laxpris, men 800:- lämnade
jag efter mig. Jag vet! Men det blir så ändå.
Hälsningar från Stockholm en marshelg.
Bengt |