Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: KPJ
2004-07-15


Dags för Konsumentvänliga Pris Jämförelser KPJ

Vi har redan massor av prisundersökningar, dels sådan som tidningar gör och dels sådana som Konsumentverket och Råd & Rön gör samt PROs återkommande prisundersökningar. De fyller sin funktion, men ger inte oss som enskilda konsumenter någon praktisk hjälp. Det är vad vi nu försöker skapa med KPJ.

Vi menar att ett KONSUMENTVÄNLIGT pris ska vara till KonsumentNYTTA (klicka på länken och läs mer om detta nya begrepp). Det omfattar lämpligt låga priser utan att ge avkall på kvalitet. I begreppet lägger vi också in hälsoaspekter och miljöaspekter samt hänsynen till djuren och annat som ingår i vår programförklaring (kan läsas på hemsidan)

10:90 eller 19:87 (kilopris) för samma ekologiska havregryn i olika förpackningar i samma butik?
Eller 560 kronor kilot för svartpeppar i burk och i påse 135 kronor kilot.

Ibland dribblar man med förpackningar för att ge större valfrihet eller mera praktiska storlekar, påstår man. Men vad sägs om att betala 19:87/kg för havregryn i 750 grams förpackning medan man klarar sig undan med 10:90 om man köper samma märke och gryn i 1,5 kilos förpackning. Eller vad sägs om ”bordssalt, d v s vanligt salt i 125 grams praktiskt saltkar för bordet för 3:15 = 39:20/kg, när man kan fylla på det med samma salt från en 1 kilos förpackning för 5 kronor.

Svartpeppar (hel) i glasburk (43 g) toppade en Stockholmsbutik med för 560 kronor kilot (23:50 för burken) medan en påse med 90 gram lägst kostade 135 kronor kilot (12:20 för påsen). Men visst är det svårt att se och jämföra bland dessa gigantiska hyllor med flera märken och massor av förpackningsstorlekar. Dra ner på en massa varianter så behöver vi inte så stora butiker (kolla hyllorna för Corn Flakes t ex.) och inte behöver vi dra in flera utländska lågprisbutiker för att få ner priserna. De har knappt kryddor alls.

Bubbelvatten kan man köpa i 0,5 liters flaska och betala lika mycket som för en 1,5 liters flaska. Möjligen lättare att ha med i väskan, men ännu bättre att fylla en sådan flaska med vanligt vatten.

Socker i barnmat

Vågen av ökat sockerinnehåll i speciellt barnprodukter har börjat komma upp i debatten. Sockerkonsumtionen är inte konsumentvänlig eller KonsumentNYTTA, bara ett enkelt sätt att öka innehållet av kalorier i en produkt. Vi kommer att rödmarkera dessa produkter i sortimentslistorna med prisjämförelser och rekommendera att man undviker dem. Socker är ju en billig råvara och därför kan en produkt få ett jämförbart lågt pris som inte är värt att kalla lågt pris om man jämför näringsinnehållet.

Debatten om fetterna i maten går också på högvarv. Varningarna för fett har tidigare fått producenter att öka sockerinnehållet för att få tillräckligt med energi i produkten. Men vi behöver också fett, 30 procent av dagliga kaloriintaget ska vi ta från fett. Men då är det viktigt att välja ett bra fett. Vi anser och flertalet forskare också att härdade fetter inte hör hemma i mat. De är helt enkelt mer skadliga än nyttiga. Man vill förbjuda dem i t ex USA och Danmark. Vi märker alltså ut i sortimentslistan sådana produkter med HäF och i röd färg för att varna för dem. Alltför högt fettinnehåll i en sammansatt produkt varnar vi också för om liknande produkter jämförs, då med HöF.

9:50 för KRAV-mjöl hos COOP eller 6:40 hos ICA – bara att välja

Vi anser att ekologiskt producerade livsmedel är en KonsumentNYTTA. Dels är produktionen kontrollerad (av KRAV) och dels medför det mera hänsyn till miljö, hälsa och djuren samt den levande odlingsjorden. Det kostar lite mer men varför ska motsatsen kosta mindre? Omsorg borde prioriteras och inte straffas. Därför är det viktigt att de ekologiska produkterna inte straffas i handeln med oförtjänt höga påslag. Ta t ex vetemjöl som COOP och Konsum säljer för 9:40 per kilo (i 1 kg/fp) medan ICA nöjer sig med 6:40. COOP-reklamen ringer i bakhuvudet och detta ger en känsla av dissonans. Vi kontaktar handeln i dessa fall, men varnar också för alltför höga priser i sortimentlistorna. I övrigt blir KRAV produkterna grönmarkerade.

13:98 eller 23:70 för samma burk sardiner – riktigt ”skoj”

Varför ska en butik ta 69:90 för röd paprika medan 100 meter bort tar annan butik 26:90. Vi har hittat absolut omotiverade prisdifferenser mellan butiker på samma ort. Det visar vi med röd markering för att varna. Det klassiska exemplet är Kung Gustavs sardiner (Brilsling) som Willys tar 13:98 för landet runt och priserna hos ICA och COOP ligger högre och ända upp till 23:70 (COOP Zinkensdam i Stockholm). Det är samma produkt och då väljer vi det billiga alternativet.

Nytt ”smörgåspålägg” för 86 kronor kilot – produktutveckling?

Nymodigheter lanseras ofta för att få ut flera kronor av råvarorna och då processar man och skapar nya smaker. Det är inte en KonsumentNYTTA utan bara till nytta för producent som vill tjäna mera pengar. Ett skrämmande exempel på detta är – Mildas Smörgås en Unilever produkt, som kostar 86 kronor kilot i affärerna (högsta priset). Vanligt Bregott kostar 36 kronor kilot! Milda smörgås innehåller 390 kcal i energi. Det ger 23:88 kronor/100 kcal. Typiskt för processade livsmedel. Genomsnittet för den svenska konsumtionen ligger runt 1 kronor per 100 kcal och 100 kcal mosvarar en timmes energibehov för den som kräver 2400 kcal per dygn!

Dessutom annonserar man med argument som att "barnen KRÄVER de" klicka på länken och se själv. Upprörande tycker vi. Sådana produkter rödmarkerar (varnar) vi för och på sikt blir det klickbart så man ska kunna läsa motiveringen.

Generellt kan man säga att om fler får denna information kommer det att ge signaler i butikerna och resultera i mera konsumentanpassning och även på sikt bättre varor till lägre priser. Det är faktiskt vi konsumenter som kan åstadkomma detta, inte handels själv eller producenterna eller statsmakterna. Det unika är att vi redan nu kan göra det själva och börja tjäna bra på att handla informerat. Priserna vi angett i exemplen ovan är hämtade ur listan för prisundersökningen under vecka 28 publicerad på denna hemsida. Hela listan tillhandahålles för våra medlemmar, så det lönar sig verkligen att bli medlem.

Sprid därför detta till vänner och bekanta, t ex med ett mail och länk till vår hemsida eller bilaga något dokument om KonsumentNYTTA.

Konsumenter i samverkan för lägre matpriser!

upp