Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriserna
2008-09-25  
Dribbel med priserna
Att det dribblas, fuskas och manipuleras med prismärkningen är ingen nyhet, men av en sådan omfattning att flertalet konsumenter har gett upp. Vem tror på allvar på en prismärkning som anger ”kampanjpris 299:-, ordinarie pris 399:-”?

Vid senaste prisundersökningen vi gjorde på ägg, var det helt omöjligt att i butik göra en bedömning. Somliga angav endast priser för förpackningen, somliga angav priset per ägg (enligt Konsumentverkets regler) medan några angav endast kilopriset.

Först hemma med miniräknaren kunde en översikt skapas. Våra medlemmar har fått tillgång till alla data.

Prisangivelser har alltid varit en fråga, inte minst för Konsumentverket. Men det verkar inte som
regelverket har trängt igenom till handeln. Men nu kommer nya initiativ. Konsumentverket har gett ut ”Konsumentverkets vägledning om prisinformation 2008

Den kan laddas ner direkt. Hittar du fel i prismärkningen? Ta då upp det i butiken, eller ta med till kassan och fråga. Är det fel, så lämna bara varan kvar i kassan, så kanske dom lär sig.
Svårt märkning att tyda.


Men det finns många luriga exempel. Ofta ligger varor med 50% rabatt i speciella korgar och har ingen egen prismärkning. Då ska man gå till ordinarie hylla för att möjligen hitta ordinarie pris. Bara 50% är ingen upplysning. Men då finns ofta inte varan kvar i hyllan utan ligger bara ute på ”rea”. Då får du bedöma själv om det är värt att köpa. Klara brister i prisinformationen.

Vi har ett album på gång med massor av trixiga prismärkningar. Hittar du något, skicka oss en bild så kompletterar vi samlingen. Våra lokala grupper får tillgång till samlingen som underlag till en diskussionskväll, för att se avarterna och bli mera vaken för att undvika att bli lurad.2:55 kr per liter var faktiskt billigt och borde ha angetts.


299:- är lockpriset och det påstådda ordinariepriset på paketet var 399:-. Vi misstänker att ordinariepriset var påhittat för att konsumenten ska tro att 299:- är riktigt billigt. När bilden togs hade oxfilé aldrig sålts för 399:- kilot.

Ordinariepriset gick inte att hitta. Då är det svårt att veta hur bra "halva priset" egentligen är.

Det vanliga lockpriset inför helgerna.


Dyra äpplen: Kilopris blir 69:80 vilket är lika med 8:73 per äpple. Kilopriset hade avskräckt.


Ett knippe delikatessrödbetor kostade 19:90, blev för gamla och lades i en påse med nytt pris, 7:90. Fortfarande utan kilopris. Efter vägning konstaterades kilopriset till 63:20. Det tidigare kilopriset skulle då ha varit hela 159:20.


Kass prismärkning för kass produkt. 19:90 för en typiskt småprisprodukt. Vad är kilopriset för gammal blomkål? Jo 79:60, inbjuder inte till köp.
   
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss