Sveriges Konsumenter i Samverkan  Kampanj: KPJ

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer   Skicka Mail

Upplagd: 2001-08-07
Uppdaterad: 2001-08-08

Kräftgång

Ja så här i kräfttider roade jag mig med att prova kräftor (för att veta sedan vad jag skulle köpa!). Eftersom de flesta inte var smakmässigt några höjdare och Livemedelsverket gått ut med skrämselpropaganda om de kinesiska kräftorna blev det omkok av samtliga. Alltså underkände jag smaken saklöst och uteslöt det ur jämförelsen. Jag kunde ju inte sitta och äta upp ett helt kilo kräftor som smakade "jasså".

Ullmo: Spanska KräftorDet började med ett paket Ullmo spanska (30-40 st/kilo) för 39:95. Spadet smakade kom-och-hälp-mig! Men efter omkok ätbara. Små som bara den och kräftstjärtarna var nästan så de fick plats mellan tänderna. Något träaktiga. Klorna ett äventyr att försöka peta något ur. Så vägde jag de överblivna skalen och fick fram att ur de 660 g skal måste jag fått i mig 340 g kräftor. Kilopriset på kräfta blev alltså 117:50. Billigt i jämförelse med oxfilé, ja visst men vilket jobb att rensa.
Poäng: 4

Erik's: Jumbo kräftorNästa prov blev Erik´s från Bergströms, Jumbokräftor. 59:95 också hos EXET. Spad förvånandsvärt bra, men omkokte för att jämföra med samma smak. Här var det bra tugg i stjärtarna och jag hann få i mig lagom i takt med näringsbehovet, så jag inte blev hungrigare och hungrigare ju mer jag jobbade med skalen. Mycket smör i huvudet runt gallan, gott om man inte trycker på gallan. Fin färg på kräftorna och ett i det närmaste perfekt tugg. Kvar fick jag 540 g skal, alltså fick jag i mig 460 g kräfta. Kilopriset skalad vikt blev då 130:30. Något mer än de billigaste, men betydligt godare och mindre jobb.
Poäng: 8

PANDALUS: Kinesiska JUMBO kräftorSen var jag ju bara tvungen att prova Domus kräftor också. Pandalus Jumbo. 99:- (OBS EXTRAPRIS lapp på paketet med 98:- men i kassan tog man 99:-). Spadet hade lite jasså över sig, men det avhjälpte jag ju. Kräftorna något träiga och grå. Inte inspirerande att äta, men det gick. Kvar hade jag 580 g skal, alltså ätit upp 420 g kräftor. Kilopris: 235:70 (extrapris var det!).
Poäng: 6

Nu visste jag vilka kräftor jag skulle köpa när jag skulle ha fler och det blev det, för ERIK´s var en njutning, så det blir ett paket om dan nu ett tag, 12 på kvällen och 8 till frukost!

Vad är nu egentligen kvalitetsfaktorn, där pris och kvalitet vägts ihop ?

Jo vi dividerar det avskalade kilopriset med poängen och får en intressant tabell:

ULLMO Spanska hos EXET 117:50/4 = 29:38
ERIK´s Jumbo hos EXET 130:30/8 = 16:29
Pandalus Jumbo hos Domus 235:70/6 = 39:28

Alltså mest för pengarna och godast blev ERIK´s. Fy skäms Domus, som ger så dålig valuta för pengarna trots extrapriset.

Beng Ingerstam

Läs mer om våra prisgranskningar på Konsumentvänlig Prisjämförelse - KPJ
Läs mer om våra produkttester >>


Upp sida