Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-11-17  
Pris och sortimentsgenomgång LAX
Länk till undersökningsformuläret Excel eller Word
(Endast tillgängligt för våra medlemmar samt prenumeranter av Konsument-Nyckeln)

Att lax har blivit alltmer populär syns verkligen i inte minst frysdiskarna.

Från färsk lax hel, i skivor (kotletter) till file är utbudet i disk, men file även packat i gas med längre hållbarhet i de flesta butiker. Priserna på hel färsk lax åker lite jojjo just nu, men se upp för de små magra firrarna till extra lågt pris!

De gamla klassiska kotletterna, där man skurit laxen rakt av med benen kvar i mitten, tycker jag man kan lämna numera och använda filé utan ben men med skinnet kvar och steka med låg värme, gärna med lock, så blir laxen smörig och god. 42 grader rekommenderar kockarna.

I frysdisken var det rörigt och svåröverskådligt. Hittade inte mindre än 7 varianter, dels packad i Norge och dels i Thailand, på lax från Norge, Danmark och Chile.

Vad som är överdrivet är att sälja lax på spett och i färdigskurna bitar (har våra hem inte längre knivar?).

Den här gången var det svårt att jämföra butikerna, bara en variant fanns i alla tre butiker, annars var det olika sorter. Skillnaden var ungefär 10% mellan ICA och Willys. För de som läser detta i KONSUMENT-NYCKELN och har tillgång till hela formuläret är det enkelt att kolla och jämföra i sina butiker och i vart fall se sortimentet och priserna i tre butiker. Det ger en god överblick.

Sortimentet är överdrivet stort och det är svårt att välja, men färsk filé är bekväm om man inte köper hel/halv lax. Fryst, om man nu ska ha det, så gäller 4-pack filébitar men tyvärr hittade vi bara på COOP sådana med skinn! Utan skinn är värdelöst om man ska steka, koka går väl för sig, men det är onödigt arbete att köpa dyrt, det sitter ju en del smak i skinnet också. Att förfalla till färdigmarinerat verkar som kom och hjälp mig. En enda ekologiskt uppfödd lax hittade vi och det var hos Willys.

Ni som har tillgång till formuläret (medlemmar samt prenumeranter av Konsument-Nyckeln), hör gärna av er med synpunkter eller kompletteringar.

Länk till undersökningsformuläret
Excel eller Word.
(Endast tillgängligt för våra medlemmar samt prenumeranter av Konsument-Nyckeln)
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss