Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-11-25 Publicerad i SKN nr 7


Löksill för 207:52 kr/kg – inte ett skämt men väl högt!Märkning av livsmedel är en tråkig historia. Det fuskas enormt, inte bara med ursprung utan även med innehåll. Här ett exempel där inte bara märkningen är fel, utan priset är helt galet. Det gäller Buhres löksill.

Buhres Fisk är kanske en av Sveriges finaste fiskaffärer och ligger i Kivik. Då de fått 2004 års pris i Fiskfenan var jag nyfiken att se deras fantastiska anläggning. Visst var den imponerande, men i vissa fall var priserna också imponerande – åt fel håll.
Enligt Livsmedelsverkets regler ska den avrunna vikten anges när det gäller inläggningar. Men här anges full vikt inkl burken.

Jämförpriset är redan det för högt, 93:80, men räknar man bort spadet och löken, blir det 0,226 g sill kvar, vilket ger

ett jämförpris på hela 207:52!
Det priset betalar väl ingen om det skulle stå utsatt tydligt och korrekt. Det är alltså felmärkt och det är väl det minsta man kan begära av ett så professionellt företag och ledning att man kan regelverket. Det är ett brott mot märkningskungörelse, läs mer om den nedan, dessutom är det oskälig prissättning. Egentligen borde den lokala miljönämnden göra inspektioner och upptäcka sådant här.


Hållbarheten var angiven till den 18/12, alltså 2 månader, men redan efter 14 dagar började sillen lösas upp och gick inte hantera med gaffel längre. En kvalitetsfråga, men ska verkligen inlagd sill hålla i 2 månader. Möjligen om den förses med konserveringsmedel, om nu kunderna uppskattar det.

Hur mycket finns i förpackningen? Livsmedelsverket
upp