Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriserna
2004-09-17


Vi sätter fokus på
onödigt höga matpriser

Alla tycker att vi har höga matpriser och många handlar inte KRAV-märkt för man tror det är dyrare. Ingen vill betala onödigt mycket för det vi köper. Men det är många produkter vi betalar onödigt mycket för, bara för att vi inte orkar jämföra. Hur många har upptäckt att t ex KRAV-kaffe kostar lika mycket som samma fabrikat vanligt? Varför säljs då inte enbart KRAV-kaffe? Troligen för vi inte märkt att priserna är lika.

Vi har hitta många produkter med 30 procent högre priser mellan butiker på samma ort, upp till 80 procent skillnad på samma produkt i samma butik men i olika förpackning. Här finns att spara!

I samarbete med lokala medlemmar och grupper ska vi hjälpas åt att utarbeta enkla listor för att veta vart man ska gå och handla och vad man ska välja. Målet är 30 procent att spara. Häng med!

Som konsument gäller det mer än någonsin att VETA för att kunna hålla mer i pengarna och få mer valuta för vår köpkraft. Snacket om de höga matpriserna är det dags att omvärdera. Det ska vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, som fristående konsumentorganisation, nu starta att sätta fokus på. Du får här en mycket förkortad version av vår prisundersökning utförd vecka 28. Hela undersökningen kommer våra medlemmar att få tillgång till, via mail eller post. Hur man blir medlem kan du läsa här (klicka).

Vi kommer att undan för undan gå igenom olika produktgrupper, reda ut begrepp, visa skillnader mellan högsta och lägsta pris för jämförbara produkter. Lågprisutvecklingen är både förvirrande för oss konsumenter och lönsam för handeln, men inte alltid får vi bättre kvalitet för lägre pris. Däremot är vissa skillnader helt oförklarbara.

  1. Varför ska en Konsumbutik ta 18:90 för 6 KRAV-ägg medan Willys-butik tar 12:98, samma vara är det ju? Vi trodde att kooperationen värnade om den ekologiska utvecklingen. Eller är det annonseringen som kostar mera pengar?

  2. Varför kostar Bregott Ekologisk 65 kronor kilot medan vanliga Bregott kostar 36,33 kilot i samma butik? Behöver ARLA nära dubbla priset för att tillverka det? Samma sak gäller skillnaden mellan vanligt smör och ekologiskt smör. Skillnaden mellan vanlig mjölk och grädde och ekologisk är obetydlig.

  3. Varför tar Konsum (COOP har vi inte kollat än) 9:50 för ett kilo ekologiskt mjöl, när vanligt mjöl kan säljas för 3 kronor kilot? Får odlarna så mycket mer för spannmålet? Det är väl inte ett bra sätt att värna om miljön?

  4. Behöver vi ett 20-tal olika varianter av konserverade tomater? Beundra listan vi visar i prisundersökningen. Priserna på burkarna ligger mellan 3 kronor och 9kronor. Inte lätt att välja är det heller.

  5. Varför är vi konsumenter så lättlurade att vi kan köpa svartpeppar hel för 559 kronor kilot, när det i samma hylla finns att få för 135 kronor? Vi kommer att undan för undan gå igenom hela sortimentet kryddor. När man väl sett svaret är det enkelt att välja.

  6. Finns det verkligen behov av denna flora av frukostflingor? I olika storlekar och med små tillsatser som får priserna att hoppa från i genomsnitt 30 Kornor kilot till 116 kronor? Kellog´s Corn Flakes finns dels i småförpackningar och dessutom i 500 grams, 750 grams, 1 kilos och 2 kilos förpackning. Rensa i sortimentet! Inte undra på att maten kostar för mycket. Sockerproblematiken kommer i en senare undersökning.

  7. I dagarna har man debatterat att lågprispressen har sänkt de svenska matpriserna. Men vad sägs då om nya produkter som kommer där priserna blir de dubbla för samma tjänst”. Det är ingen press på priserna, det är en press på konsumenterna, att hota med att barnen ”kräver sådana produkter, hur man nu kan påstå det (se annonsen här (klicka)). Produkten kommer från Unilever och heter Milda Fruity Jordgubb eller Choko och kostar upp till 86 kronor kilot och ska alltså ersätta Bregott t ex som kostar runt 35 kronor kilot. Lite jordgubbssylt eller annan sylt brukar finnas hemma, men en tomat är mindre socker i! Ta en titt själv på innehållsförteckningen och välj sedan utan att man hotar med barnen. Men det är så man får ut mera kronor av sina råvaror och lockar av oss en massa pengar.

  8. Sen har vi det där med bara vanligt vatten. Från kran något öre litern, men i flaska eller burk från 3 kronor för ett bra mineralvatten till 30 kronor för ett sämre! Ibland kostar en 0,5 liters flaska lika med en 1,5 liters. Se också vår sammanställning av mineralinnehållet i olika vatten här (klicka).

  9. En positiv överraskning var det att så många håller samma pris på vanligt kaffe och ekologiskt kaffe. Men det kan skilja 14 kronor kilot mellan butikerna, bortsett från drive-priserna som man ofta lockar oss med.

  10. Det viktigaste sortimentet för en bättre hälsa, frukt och grönt, kommer vi att kolla oftare eftersom det varierar så oerhört mellan säsongerna men även mellan veckorna. Men bli inte chockad när du ser listan, skillnaderna mellan butikerna är grym! Det går tydligen att sälja röd paprika för 69:90 (varför inte 68:85 eller 70:15) när den kostar 29:90 bara några 100 meter bort? Men till nästa gång ska vi visa ännu värre exempel, hur man förändrar förpackningar för att locka oss att köpa och inte märka att vi betalar skyhöga priser. Vi är det på spåret.

Vi vill påstå att det är inte för få butiker vi har, det är för många varor och alldeles för stort utbud, se bara på variationerna på flingor och konserverade tomater, kryddor inte att förglömma. Här finns mycket att hämta. Man kan också tjäna mycket på att hålla ögonen öppna, anteckna och jämföra. Se bara de enorma prisskillnaderna. Vi utarbetar en ”handlalista”som snart är klar för distribution. Då kan man hålla koll på sina närmaste butiker och pricka för vad man BEHÖVER handla och var det är bäst. Ett instrument också för att undvika impulsköpen, sockerfällorna och hälso- och miljöhoten.

Så lite förklaringar:
EMV betyder egna märkesvaror, t ex ICA, Willy, Signum, Hemköp m fl. Det är alltså handelns egna märken på allt fler varor inom handeln. Men också namn som COOP X-tra, (i listan märkt C-Xtra), Eldorado (Eld), Euroshopper (ES), Blåvitt (B) som vi benämner EMV lågprismärken och har det gemensamt att de är framtagna för att pressa ytterligare prisnivån och inte sällan också kvaliten.

Vi har rödmarkerat både högt och lågt, för att lättare visa det viktiga. Vi har testat med butiker i Hultsfred, Västervik, Vimmerby, Stockholm, Södertälje och hittar en del intressanta iakttagelser. De nya lågprisbutikerna NETTO och LIDL, som vi besökt var inte lika välbesökta som de övriga, sortimentet mycket begränsat och någon större effekt ser man inte i priserna hos de vanliga butikerna på orten. Än är vår undersökning för liten för att dra ingående slutsatser. Vi önskar kontakt med intresserade på många orter för att få en bättre täckning över landet. Hela detta system kan då byggas ut och verkligen underlätta för massor av konsumenter. För tillsammans kan vi verkligen undvika att betala för mycket för det vi behöver köpa. Vi har fler verktyg också i denna verktygslåda som kommer att växa fram, så vi satsar på att halvera matkostnaderna, det är väl välkommet för alla. Välkommen med, som medlem för att få full tillgång till hela underlaget och alla verktygen. Det blir en lönsam affär! Satsa 200: kronor och tjäna 1000-lappar är vårt måtto.

Här hittar du ett urval ur prisundersökningen vecka 29 >>

upp