Snacka
om matpriser!
Nu är matpriserna uppe på tapeten igen
och Konkurrensverket vill ha in fler lågprisbutiker.
Slutsatsen dras efter Eurostat 2004 (senaste matprisundersökning
för 2003 publicerad i juni 2004 i Konkurrensverkets
rapport på www.kkv.se).
|
 |
Att priserna i Rumänien ligger på nära
hälften av de svenska matpriserna är väl
inte oväntat. Att Norge med sin oljedrivna ekonomi
har priser som ligger 157 procent högre än
EU-genomsnittet chockerar inte. Sverige ligger på
124 procent och Cypern på 101 procent. Jämförelsen
har gjorts efter utvidgningen, alltså inte speciellt
relevant att jämföra just nu. Se på
vad som hände Irland, ett tidigare lågprisland,
som fick massor av EU-pengar och vars ekonomi nu blomstrar
och priserna går uppåt. De hamnar på
127 procent, t o m högre än Sverige. Och vi
som trodde att irländskt kött togs in i Sverige
för att det var billigare.
Man kan inte på denna statistik basera ett uttalande
om att Sverige behöver fler lågpriskedjor
och flera butiker (vi har redan 7 gånger mer butiksyta
än Tyskland, som ligger på 107 procent över
EU-genomsnittet). Men ok vi har ett låst mönster
med 3 stora ledande kedjor och sedan en uppstickare
LIDL, med priser som inte går att jämföra
för de flesta p g a deras egna varumärken
och svårbedömd kvalitet
Nu har alla de tre svenska kedjorna startat egna märkesvarulinjer,
där man eliminerat en del av mellanleden samt utnyttjar
inköpsvolymerna och spotmarknaden. Många
av dessa varor ligger visserligen under tidigare priser
men det finns exempel på att det också är
tvärtom, genom att minska förpackningsstorleken.
Läs
om vårt test av ansjovis här på
hemsidan. Men lönsamheten ökar också
med EMV, egna märkesvaror!
Vi tror att en stor orsak till att det finns så
stora prisskillnader i dagens svenska handel är
en ofattbart stor tröghet hos konsumenterna. Dessutom
kollar många konsumenter inte över huvud
taget priserna mellan butikerna. Hur kan t ex priset
på en burk Kung Gustaf Brisling (tidigare sardiner)
skilja mellan 13:98 (Willys) och 24:00 (COOP, 74 procent
dyrare). Den finns inte på LIDL.
Det finns matjessill (rund burk) från 5:90 och
19:90. Aktuellt nu till midsommar. Se
vår test förra året både
på kvalitet och pris, här på hemsidan.
Ett supergott mineralvatten hos Willys, med bra magnesiumhalt,
kan man köpa för 4:50 i 1,5 liters flaska
samt en salt (natrium) Ramlösa med hög fluorhalt
kan man få hos COOP (Sthlm) för 17:50. Om
den säljs beror det på att vi allmänt
vet lite om kvalitet, inte reagerar för pris utan
handlar blint. En översikt över marknadens
mineralvatten kommer här på hemsidan med
uppföljning inför halvårsskiftet, då
reglerna skärps för vad som får kallas
mineralvatten. Men här bjuder vi på ett utdrag:
Produkt |
Förpackning |
Pris per
förp. |
Natrium mg/l
(salt) |
Magnesium mg/l
(nyttigt) |
Flourid
mg/l |
Köpt hos |
Premier |
1,5 L |
4:50 |
7,6 |
21,4 |
0,6 |
Willys |
Ramlösa |
1,5 L |
17:50 |
210,0 |
0,2 |
2,7 |
COOP (Sthlm) |
|
Prisskillnad Ramlösa är 389 procent dyrare,
Premier är 74 procent billigare.
Vad kostar helgmaten? Känner någon igen 39:90
– annonserna, för allt från strömming
till fläskkotlett. Det är inte en korrekt prissättning
med lockpriser för att vi ska välja butik och
sedan inte titta mera på priserna och helt glömma
kvalitet. Godis kostar förresten i genomsnitt 75
kronor per kg.
En större prisundersökning kommer snart att
presenteras här på hemsidan, med ”smakprover”
för alla men komplett information endast synligt
för medlemmarna. En mall kommer där också
att presenteras och färdiga listor kan medlemmarna
skriva ut och ha för egna jämförelser.
|