Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriserna
2004-06-10


Snacka om matpriser!

Nu är matpriserna uppe på tapeten igen och Konkurrensverket vill ha in fler lågprisbutiker. Slutsatsen dras efter Eurostat 2004 (senaste matprisundersökning för 2003 publicerad i juni 2004 i Konkurrensverkets rapport på www.kkv.se).
Att priserna i Rumänien ligger på nära hälften av de svenska matpriserna är väl inte oväntat. Att Norge med sin oljedrivna ekonomi har priser som ligger 157 procent högre än EU-genomsnittet chockerar inte. Sverige ligger på 124 procent och Cypern på 101 procent. Jämförelsen har gjorts efter utvidgningen, alltså inte speciellt relevant att jämföra just nu. Se på vad som hände Irland, ett tidigare lågprisland, som fick massor av EU-pengar och vars ekonomi nu blomstrar och priserna går uppåt. De hamnar på 127 procent, t o m högre än Sverige. Och vi som trodde att irländskt kött togs in i Sverige för att det var billigare.

Man kan inte på denna statistik basera ett uttalande om att Sverige behöver fler lågpriskedjor och flera butiker (vi har redan 7 gånger mer butiksyta än Tyskland, som ligger på 107 procent över EU-genomsnittet). Men ok vi har ett låst mönster med 3 stora ledande kedjor och sedan en uppstickare LIDL, med priser som inte går att jämföra för de flesta p g a deras egna varumärken och svårbedömd kvalitet

Nu har alla de tre svenska kedjorna startat egna märkesvarulinjer, där man eliminerat en del av mellanleden samt utnyttjar inköpsvolymerna och spotmarknaden. Många av dessa varor ligger visserligen under tidigare priser men det finns exempel på att det också är tvärtom, genom att minska förpackningsstorleken. Läs om vårt test av ansjovis här på hemsidan. Men lönsamheten ökar också med EMV, egna märkesvaror!

Vi tror att en stor orsak till att det finns så stora prisskillnader i dagens svenska handel är en ofattbart stor tröghet hos konsumenterna. Dessutom kollar många konsumenter inte över huvud taget priserna mellan butikerna. Hur kan t ex priset på en burk Kung Gustaf Brisling (tidigare sardiner) skilja mellan 13:98 (Willys) och 24:00 (COOP, 74 procent dyrare). Den finns inte på LIDL.

Det finns matjessill (rund burk) från 5:90 och 19:90. Aktuellt nu till midsommar. Se vår test förra året både på kvalitet och pris, här på hemsidan.

Ett supergott mineralvatten hos Willys, med bra magnesiumhalt, kan man köpa för 4:50 i 1,5 liters flaska samt en salt (natrium) Ramlösa med hög fluorhalt kan man få hos COOP (Sthlm) för 17:50. Om den säljs beror det på att vi allmänt vet lite om kvalitet, inte reagerar för pris utan handlar blint. En översikt över marknadens mineralvatten kommer här på hemsidan med uppföljning inför halvårsskiftet, då reglerna skärps för vad som får kallas mineralvatten. Men här bjuder vi på ett utdrag:

Produkt Förpackning Pris per
förp.
Natrium mg/l
(salt)
Magnesium mg/l
(nyttigt)
Flourid
mg/l
Köpt hos
Premier 1,5 L 4:50 7,6 21,4 0,6 Willys
Ramlösa 1,5 L 17:50 210,0 0,2 2,7 COOP (Sthlm)

Prisskillnad Ramlösa är 389 procent dyrare, Premier är 74 procent billigare.

Vad kostar helgmaten? Känner någon igen 39:90 – annonserna, för allt från strömming till fläskkotlett. Det är inte en korrekt prissättning med lockpriser för att vi ska välja butik och sedan inte titta mera på priserna och helt glömma kvalitet. Godis kostar förresten i genomsnitt 75 kronor per kg.

En större prisundersökning kommer snart att presenteras här på hemsidan, med ”smakprover” för alla men komplett information endast synligt för medlemmarna. En mall kommer där också att presenteras och färdiga listor kan medlemmarna skriva ut och ha för egna jämförelser.

Relevanta länkar på hemsidan:
Läs våra synpunkter om konkurrensen här
Passa på att bli medlem och följ prisdebatten - Klicka här!
Var med i test- och konsumentpaneler
upp