Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriserna
2008-06-03 Publicerat i KR nr 20 samt SKN nr 87
Handelskedjorna missbrukar sin ställning
Det har vi vetat länge och belyst på olika sätt, men nu har EU upptäckt det också. De har länge utnyttjat sin starka ställning för att pressa leverantörerna och hotat byta leverantör för att köpa in så billigt som möjligt, ofta under eget varumärke EMV. Man spelar ut leverantörerna mot varandra med rena maffiametoder. Det är inte samma sak som förhandling. Det är heller inte en sund konkurrens utan har negativa effekter på marknaden. Risken av att de mindre, ekologiska och närproducerande tillverkarna försvinner är stor och det kalkylerar man med, färre leverantörer är en fördel för handelskedjorna.

Men kvar får vi bara större företag som till max pressar ner kvalitet och frikostigt använder sig av tillsatser som färgämnen, sötningsmedel och glutamat, för att piffa upp sämre och billigare råvaror. Vad värre är, är att priserna till konsument inte har något med inköpspriserna att göra, man vill tjäna mera på att pressa tillverkarna och ta ut så mycket som möjligt av oss konsumenter. Är 39:90 ett kalkylerat pris t ex? Nej det är ett marknadsanpassat pris för att verka billigt men det är också så högt som möjligt, för nästa steg är ju 49:90.

Hur skulle annars den enorma expansionen och större, flottare och flottare butiker kunnat finansieras. Butiksexpansionen är ett sätt att göra sig attraktivare och locka oss konsumenter, men vi har betalt för det, tillsammans med de tillverkare vi egentligen skulle ha velat värna om.

Det här är ett hot mot miljön och klimatet, längre transporter, mera förpackningar och mera kemikalier och ett hot mot oss konsumenter och vår ekonomi.

Med bakgrund av detta är det bra att det kommer upp i EU Kommissionen och Parlamentet för granskning. Vi kommer att bidra med massor av exempel och synpunkter, så de känner att de har konsumenternas stöd.

Vad vi alla kan göra under tiden är att söka upp lokala producenter och starta att handla i grupp direkt av dem. Därför behöver vi lokala konsumentgrupper!

EU kritiserar de stora livsmedelskedjorna >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss