Allt eftersom undersökningen
gick vidare slog det mig hur priserna spökade på allt möjligt,
inte minst på grön- och rödsakerna. Vad tycker du om
valfriheten av röd paprika från 88:90 till 19:90, samma dag
och på samma ort? Eller blomkål från 39:90 till 8:90?
Jasså, du brukar inte bry dig? Det svaret har jag fått av
många, men här finns för stora skattefria pengar att
tjäna, så jag insisterar med att plåga dig med en
ganska omfattande sommaranpassad prisjämförelse. Blir
du inspirerad och vill utvidga sortimentet eller göra din lokala
jämförelse, kanske tillsammans med några andra, ja då
hittar du neutrala
formulär för egen lokal jämförelse eller helt
blanka formulär, för ditt eget sortimentsval.
Låt oss dra en del slutsatser av det som presenteras.
88:90 och 19:90 är inte samma sak men
priset för samma produkt!
Röda paprikan är en klassiker och en butik utmärker sig
för skrämmande höga priser på alla färgvarianterna,
men just 88:90 för den röda. Inplastad för att hålla
längre, kanske just därför den ligger där och säljer
inte alls när man kan hitta den för 19:90 på ett annat
ställe, och så länge den ligger där kommer ju inte
de billigare in på hyllan.
Det är inte bara ett par procent som skiljer, kolla själv,
det är chockerande.
Så kom då den svenska blomkålen
och värmen hjälpte till så priserna rasade ner till
8:90, inklusive en ofantlig massa blast. Men den ”dyra butiken”
utmärker sig fortfarande. Tomater
börjar smaka något nu och de svenska står sig prismässigt
också nu. Vad sägs om 15:- kilot på torget? Men här
förvånar Willys som brukar vara prisledande, men de vräker
ut holländska nu trots tillgången på de svenska. Har
inte ens haft lust att smaka dem, men förstår inte deras
filosofi. En intressant utveckling har varit körsbärstomaterna,
som smakar mera och där har mycket hänt. Där har Willys
satsat med lådvis av olika sorter, välj och blanda till skapligt
pris.
På gula löken hittade jag
möjligheten att välja med en prisskillnad på 4 gånger,
ICA står sig som ”prisledaren” fast åt fel håll..
Nära 40:- kilot för nätpackad ICA-lök, saftigt!
Squashen samma här, priser upp
till 4 gånger den billigaste. Potatisen,
som ju är en volymvara och där priset väger tyngre, kan
skilja över 2:- per kilo och butik.
Jag tog med nektariner också,
för det är en frisk och härlig sommarfrukt, men skiljer
nästan 3 gånger mellan butikerna, inte 3 procent utan 3 gånger!
Ja hur gör man nu i detta virrvarr? Två
viktiga avgöranden finns här.
Välj först en butik som oftast har de bästa priserna,
men sedan gäller det att memorera lite och lära sig undantagen.
Jag klarar det genom att köpa tomater på torget en gång
i veckan, resten handlar jag på ett ställe och förlorar
inget, bara vinner. Så gör jag det enkelt för mig, men
jag vet att många kanske inte har Willys på orten. Kolla
då upp läget och gör ditt val efter dina lokala priser.
Vi bifogar ett tomt
formulär med samma produkter som vi använt samt ett helt
blankt formulär som du kan designa med de produkter du vill
jämföra.
Vi tog med en del andra produkter också, som jämförelse.
Se saltet t ex. Grovt salt går
jättebra i matlagningen och kokning av potatis, det behövs
inte fint salt och jag har inte ens tagit med flingsaltet som kostar
från c:a 100 kr/kilot och uppåt. Se vår
stora undersökning om just salt.
Den gamla hederliga ”saltströaren” för s k bordssalt
går ju att fylla på, så spar man c:a 75%.
Mjölkhyllan är verkligen intressant.
Det finns ekologiska alternativ på flera ställen och priserna
skiljer inte så mycket. Ett efterlängtat val av gammaldags
finns också och det är ju de fetaste varianterna som man
ska välja. Alla innehåller ju samma mängd mjölksocker,
så välj de feta då får du mer nyttig näring
för kronorna.
Vi har dessutom möjligheten att välja lokal mjölk från
ett lokalt mejeri, Emåmejeriet, här i Hultsfred. Då
väljer man att gynna den lokala produktionen, även om den
kostar lite mer. Den medvetne kunden väljer inte alltid efter priset!
Jämför här gräddpriserna!
Grädde i 2 dl-förpackning är ju helt onödigt, när
man kan använda grädde med gott samvete till så mycket.
Det finns också en på 2,5 dl och så en på 3
dl. Kör på 40%-igt och glöm de 36%-iga som bara är
till för att luras om man jämför paketpriserna. Allt
det där ”MILDA”, gräddersättaren har jag
inte ens tagit med i jämförelsen. Smaka en gång och
sen är valet enkelt. Välj halvliterspaketen som är nästan
10:- billigare per liter räknat. Se också upp vid val av
butik, vår prisledare utmärker sig igen med nära 10:-
mer för samma märke och storlek, som en annan butik, räknat
per liter grädde.
Så har vi då matfetterna
– denna djungel där t o m vatten är en tillsats (LÄTTA
t ex med nära 60 % vatten! Mer
kan du läsa här.
På Bregott skiljer inte så mycket
mellan butikerna, men väl mellan förpackningsstorlek.
Över 10 kronor skiljer mellan 300 och 600 grams förpackningar
och glöm det där med havssalt, som kostar nästan dubbelt
mot den vanliga 600 g byttan. Har du inte havssalt hemma (om du behöver
salta mera) så köp hem det, det lönar sig och blir inte
lika lätt vattning som den färdiga varianten. Se
bild på vattensamling i byttan här.
Lär dig göra lite själv, så skinnar dom dig inte
lika mycket. Heder åt Willys nu igen som tagit hem EKO-Bregott
i 600 g byttor, obetydligt dyrare än den icke ekologiska.
Men varför ska EKO-smör bara finnas i småpaket på
250 g för nära 100-lappen per kilo när vanligtvis smöret
ligger på runt 50:- kilot i normalpaketen.?
Sen tog jag med en ost, bara för
att visa på den stora prisskillnaden mellan butikerna (24:- kilot)
och likaså ett av de populäraste bröden i butikerna,
Pågens Lingongrova, där det skiljer 9:- mellan butikerna
per kilo räknat.
Nu kommer köttdjungeln! Här
upptäckte jag att några börjat prismärka efter
storleken på paketet och alltså gått ifrån kilopriset!
Här finns paket köttfärs på 400 g, 500 g och 800
g. Det är ett fult trick, så se upp i butikerna, det är
lätt att gå på. Variationen på blandningen i
blandfärsen är också ny, dels den med 70% nöt och
30% gris, mot den vanliga 50/50.
Allt det där i grillsortimentet orkar jag bara inte kommentera.
Men en produkt ska få en känga, Nybergs mörade fläskytterfilé.
Mörningen har tagit bort köttsmaken, blir nästan grynig
i konsistensen och varför kalla den filé när det är
en halverad kotlett? Än värre blir det då när man
köper den färdig i marinad.
Så gott det låter med Entrecote-ribs. Det är revben
på nöt där minst 50% går bort med benen. Köp
i stället en riktig entrecote utan ben, det blir samma pris på
det du äter upp.
Bacon är
en historia för sig. Här kommer ett urval av olika storlekar
– fånerier! Men vad värre är, är att så
mycket går bort vid stekningen, Hälften i snitt är vatten,
som bara går ut i spisfläkten. För vissa sorter blir
mängden fett i pannan t o m över mängden av själva
baconet. Ett skräckexempel är Saltmästarens, som gav
20 g bacon, 41 g fett och 78 g vatten. Kilopris på det stekta
ätbara knapriga baconet blev 445:- kilot. Mer kommer om just bacon
i nästa medlemsblad, häller just på att testa igenom
sortimentet. Det finns sorter som är bättre, men knappast
sämre.
Lite fisk har vi med i jämförelsen.
Skandalexemplet är strömmingsfilé för 89:90, det
får mig att rysa. Historien om strömmingen, från 9:90,
till 19:90 och bara för lite sedan steg den till 29:90 för
att, trodde man, skulle stanna vid det berömda 39:90. Men nej den
segade sig upp till 49:90 och bara nyligen till 59:90. Så kommer
Willys med 89:90 kilot. Det börjar bli lite väl mycket nu,
det beror inte på att fiskarna har fått så stor löneökning!
Matjes tog jag med då priserna
nu stabiliserats efter midsommar. Alax, rund burk, dök upp i affärerna
när vår test var publicerad, men den skulle ha hamnat på
delad 1:a plats. Testet
hittar du här.
Sardiner Kung Gustav är en klassiker,
måste COOP ta 3:70 mer per burk (11:20 på Willys)? Det är
33% - väl mycket! Synd på en så god raring med massor
av Omega-3 av rätt slag.
Rökt lax köpte jag för
130:- kilot på NETTO. Visst var det ett extraerbjudande, men billigare
än rökt skinka! Frossar nu med massor av Omega-3. Färdigskivad
ska man köpa minst i 400 g förpackning, det är 100-lappen
billigare är 100 grams, och det räcker ju knappt till en macka.
Pippifågel ska väl också
vara med. 6:- kilot skiljer mellan två butiker. Har sett ännu
högre priser i Stockholm. Varning för den miljövidriga
förpackningen i aluminiumform som ska vara en engångsgrill.
Det blir bara kokt och liknar inte grillat, bortslängda resurser.
Mineralvatten har jag tagit med, men
inget källvatten eller bordsvatten. Ett bra vatten, med höga
halter Magnesium och lågt saltinnehåll tål att jämföras
med Ramlösa, som är det saltaste vi kan hitta och med så
låga mineralhalter att det inte borde få kallas mineralvatten,
se
närmare i tabellen här.
Se också upp med fluorhalten i Ramlösa! Ges inte till barn!
Tyvärr finns AQUA Harboe bara på NETTO, men jag hamstrar
när jag passerar någon sådan butik. Visst kan jag dricka
kranvatten också, men känner behov ibland av kolsyran. Ska
man plocka bort vatten på flaska kan man börja med kranvatten
på flaska (källvatten och bordsvatten, som inte har mineralerna
men ändå är mycket dyrare – och så läsken
med allt sitt socker eller sötningsmedel).
Ägg har vi haft uppe nyligen men
tog med en enklare variant. Här skiljer det inget mellan frigående
på ICA och EKO-äggen på Willys, 2:65 i båda fallen.
Bra gjort Willys, nu kan vi helt gå över på ekologiska
ägg. Läs
tidigare artikel om ägg samt om "Äggröran"
i "Bengts
nya blogg".
Avslutningsvis vad prisundersökningen beträffar kunde jag
inte låta bli att visa vad syltburkar
kostar, utan innehåll! Som alternativ finns saltgurka 2 kg för
29:95 inklusive glasburk med skruvlock, så det kan ju sätta
lite myror i huvudet. Som avslutning kan vi nu konstatera att det finns
hur mycket som helst att spara genom att veta och kolla. Efter ett tag
vet man ganska bra hur man ska handla och det är inte oväsentligt
för en konsumentorganisation att väcka frågor och tankar
och värna om konsumenternas pengar och hälsa.
I höst blir det uppstart av diskussionscirklar och studiecirklar
om just prisfrågorna och att i grupp göra lokala sådana
undersökningar. Se under ”studiecirklar”
på hemsidan.
Men redan nu kan du kolla om du hittar varor med kort datum och 50 %
rabatt. Jag lever just nu på det och kan t o m njuta av en härlig
oxfilé ibland. Häromdagen hittade jag 2 kotletter för
20:- och med 50 % blev det två middagar för vardera 5:-
Se lite av skörden av inköp med 50 % nedsatta priser

Läs
mer om vad vi tidigare skrivit om prisjämförelser på
hemsidan >> |