Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Matpriser
2010-08-03 Publicerad i KNY nr 38
Somrig prisjämförelse för att kunna hålla i pengarna – som så många vill åt

Allt eftersom undersökningen gick vidare slog det mig hur priserna spökade på allt möjligt, inte minst på grön- och rödsakerna. Vad tycker du om valfriheten av röd paprika från 88:90 till 19:90, samma dag och på samma ort? Eller blomkål från 39:90 till 8:90? Jasså, du brukar inte bry dig? Det svaret har jag fått av många, men här finns för stora skattefria pengar att tjäna, så jag insisterar med att plåga dig med en ganska omfattande sommaranpassad prisjämförelse. Blir du inspirerad och vill utvidga sortimentet eller göra din lokala jämförelse, kanske tillsammans med några andra, ja då hittar du neutrala formulär för egen lokal jämförelse eller helt blanka formulär, för ditt eget sortimentsval.

Låt oss dra en del slutsatser av det som presenteras.

88:90 och 19:90 är inte samma sak men priset för samma produkt!

Röda paprikan är en klassiker och en butik utmärker sig för skrämmande höga priser på alla färgvarianterna, men just 88:90 för den röda. Inplastad för att hålla längre, kanske just därför den ligger där och säljer inte alls när man kan hitta den för 19:90 på ett annat ställe, och så länge den ligger där kommer ju inte de billigare in på hyllan.

Det är inte bara ett par procent som skiljer, kolla själv, det är chockerande.

Så kom då den svenska blomkålen och värmen hjälpte till så priserna rasade ner till 8:90, inklusive en ofantlig massa blast. Men den ”dyra butiken” utmärker sig fortfarande. Tomater börjar smaka något nu och de svenska står sig prismässigt också nu. Vad sägs om 15:- kilot på torget? Men här förvånar Willys som brukar vara prisledande, men de vräker ut holländska nu trots tillgången på de svenska. Har inte ens haft lust att smaka dem, men förstår inte deras filosofi. En intressant utveckling har varit körsbärstomaterna, som smakar mera och där har mycket hänt. Där har Willys satsat med lådvis av olika sorter, välj och blanda till skapligt pris.

gula löken hittade jag möjligheten att välja med en prisskillnad på 4 gånger, ICA står sig som ”prisledaren” fast åt fel håll.. Nära 40:- kilot för nätpackad ICA-lök, saftigt!

Squashen samma här, priser upp till 4 gånger den billigaste. Potatisen, som ju är en volymvara och där priset väger tyngre, kan skilja över 2:- per kilo och butik.

Jag tog med nektariner också, för det är en frisk och härlig sommarfrukt, men skiljer nästan 3 gånger mellan butikerna, inte 3 procent utan 3 gånger!

Ja hur gör man nu i detta virrvarr? Två viktiga avgöranden finns här.
Välj först en butik som oftast har de bästa priserna, men sedan gäller det att memorera lite och lära sig undantagen. Jag klarar det genom att köpa tomater på torget en gång i veckan, resten handlar jag på ett ställe och förlorar inget, bara vinner. Så gör jag det enkelt för mig, men jag vet att många kanske inte har Willys på orten. Kolla då upp läget och gör ditt val efter dina lokala priser.

Vi bifogar ett tomt formulär med samma produkter som vi använt samt ett helt blankt formulär som du kan designa med de produkter du vill jämföra.

Vi tog med en del andra produkter också, som jämförelse. Se saltet t ex. Grovt salt går jättebra i matlagningen och kokning av potatis, det behövs inte fint salt och jag har inte ens tagit med flingsaltet som kostar från c:a 100 kr/kilot och uppåt. Se vår stora undersökning om just salt.
Den gamla hederliga ”saltströaren” för s k bordssalt går ju att fylla på, så spar man c:a 75%.

Mjölkhyllan är verkligen intressant. Det finns ekologiska alternativ på flera ställen och priserna skiljer inte så mycket. Ett efterlängtat val av gammaldags finns också och det är ju de fetaste varianterna som man ska välja. Alla innehåller ju samma mängd mjölksocker, så välj de feta då får du mer nyttig näring för kronorna.

Vi har dessutom möjligheten att välja lokal mjölk från ett lokalt mejeri, Emåmejeriet, här i Hultsfred. Då väljer man att gynna den lokala produktionen, även om den kostar lite mer. Den medvetne kunden väljer inte alltid efter priset!

Jämför här gräddpriserna! Grädde i 2 dl-förpackning är ju helt onödigt, när man kan använda grädde med gott samvete till så mycket. Det finns också en på 2,5 dl och så en på 3 dl. Kör på 40%-igt och glöm de 36%-iga som bara är till för att luras om man jämför paketpriserna. Allt det där ”MILDA”, gräddersättaren har jag inte ens tagit med i jämförelsen. Smaka en gång och sen är valet enkelt. Välj halvliterspaketen som är nästan 10:- billigare per liter räknat. Se också upp vid val av butik, vår prisledare utmärker sig igen med nära 10:- mer för samma märke och storlek, som en annan butik, räknat per liter grädde.

Så har vi då matfetterna – denna djungel där t o m vatten är en tillsats (LÄTTA t ex med nära 60 % vatten! Mer kan du läsa här.

Bregott skiljer inte så mycket mellan butikerna, men väl mellan förpackningsstorlek. Över 10 kronor skiljer mellan 300 och 600 grams förpackningar och glöm det där med havssalt, som kostar nästan dubbelt mot den vanliga 600 g byttan. Har du inte havssalt hemma (om du behöver salta mera) så köp hem det, det lönar sig och blir inte lika lätt vattning som den färdiga varianten. Se bild på vattensamling i byttan här.
Lär dig göra lite själv, så skinnar dom dig inte lika mycket. Heder åt Willys nu igen som tagit hem EKO-Bregott i 600 g byttor, obetydligt dyrare än den icke ekologiska.

Men varför ska EKO-smör bara finnas i småpaket på 250 g för nära 100-lappen per kilo när vanligtvis smöret ligger på runt 50:- kilot i normalpaketen.?

Sen tog jag med en ost, bara för att visa på den stora prisskillnaden mellan butikerna (24:- kilot) och likaså ett av de populäraste bröden i butikerna, Pågens Lingongrova, där det skiljer 9:- mellan butikerna per kilo räknat.

Nu kommer köttdjungeln! Här upptäckte jag att några börjat prismärka efter storleken på paketet och alltså gått ifrån kilopriset! Här finns paket köttfärs på 400 g, 500 g och 800 g. Det är ett fult trick, så se upp i butikerna, det är lätt att gå på. Variationen på blandningen i blandfärsen är också ny, dels den med 70% nöt och 30% gris, mot den vanliga 50/50.

Allt det där i grillsortimentet orkar jag bara inte kommentera. Men en produkt ska få en känga, Nybergs mörade fläskytterfilé. Mörningen har tagit bort köttsmaken, blir nästan grynig i konsistensen och varför kalla den filé när det är en halverad kotlett? Än värre blir det då när man köper den färdig i marinad.

Så gott det låter med Entrecote-ribs. Det är revben på nöt där minst 50% går bort med benen. Köp i stället en riktig entrecote utan ben, det blir samma pris på det du äter upp.

Bacon är en historia för sig. Här kommer ett urval av olika storlekar – fånerier! Men vad värre är, är att så mycket går bort vid stekningen, Hälften i snitt är vatten, som bara går ut i spisfläkten. För vissa sorter blir mängden fett i pannan t o m över mängden av själva baconet. Ett skräckexempel är Saltmästarens, som gav 20 g bacon, 41 g fett och 78 g vatten. Kilopris på det stekta ätbara knapriga baconet blev 445:- kilot. Mer kommer om just bacon i nästa medlemsblad, häller just på att testa igenom sortimentet. Det finns sorter som är bättre, men knappast sämre.

Lite fisk har vi med i jämförelsen. Skandalexemplet är strömmingsfilé för 89:90, det får mig att rysa. Historien om strömmingen, från 9:90, till 19:90 och bara för lite sedan steg den till 29:90 för att, trodde man, skulle stanna vid det berömda 39:90. Men nej den segade sig upp till 49:90 och bara nyligen till 59:90. Så kommer Willys med 89:90 kilot. Det börjar bli lite väl mycket nu, det beror inte på att fiskarna har fått så stor löneökning!

Matjes tog jag med då priserna nu stabiliserats efter midsommar. Alax, rund burk, dök upp i affärerna när vår test var publicerad, men den skulle ha hamnat på delad 1:a plats. Testet hittar du här.

Sardiner Kung Gustav är en klassiker, måste COOP ta 3:70 mer per burk (11:20 på Willys)? Det är 33% - väl mycket! Synd på en så god raring med massor av Omega-3 av rätt slag.

Rökt lax köpte jag för 130:- kilot på NETTO. Visst var det ett extraerbjudande, men billigare än rökt skinka! Frossar nu med massor av Omega-3. Färdigskivad ska man köpa minst i 400 g förpackning, det är 100-lappen billigare är 100 grams, och det räcker ju knappt till en macka.

Pippifågel ska väl också vara med. 6:- kilot skiljer mellan två butiker. Har sett ännu högre priser i Stockholm. Varning för den miljövidriga förpackningen i aluminiumform som ska vara en engångsgrill. Det blir bara kokt och liknar inte grillat, bortslängda resurser.

Mineralvatten har jag tagit med, men inget källvatten eller bordsvatten. Ett bra vatten, med höga halter Magnesium och lågt saltinnehåll tål att jämföras med Ramlösa, som är det saltaste vi kan hitta och med så låga mineralhalter att det inte borde få kallas mineralvatten, se närmare i tabellen här.

Se också upp med fluorhalten i Ramlösa! Ges inte till barn! Tyvärr finns AQUA Harboe bara på NETTO, men jag hamstrar när jag passerar någon sådan butik. Visst kan jag dricka kranvatten också, men känner behov ibland av kolsyran. Ska man plocka bort vatten på flaska kan man börja med kranvatten på flaska (källvatten och bordsvatten, som inte har mineralerna men ändå är mycket dyrare – och så läsken med allt sitt socker eller sötningsmedel).

Ägg har vi haft uppe nyligen men tog med en enklare variant. Här skiljer det inget mellan frigående på ICA och EKO-äggen på Willys, 2:65 i båda fallen. Bra gjort Willys, nu kan vi helt gå över på ekologiska ägg. Läs tidigare artikel om ägg samt om "Äggröran" i "Bengts nya blogg".

Avslutningsvis vad prisundersökningen beträffar kunde jag inte låta bli att visa vad syltburkar kostar, utan innehåll! Som alternativ finns saltgurka 2 kg för 29:95 inklusive glasburk med skruvlock, så det kan ju sätta lite myror i huvudet. Som avslutning kan vi nu konstatera att det finns hur mycket som helst att spara genom att veta och kolla. Efter ett tag vet man ganska bra hur man ska handla och det är inte oväsentligt för en konsumentorganisation att väcka frågor och tankar och värna om konsumenternas pengar och hälsa.

I höst blir det uppstart av diskussionscirklar och studiecirklar om just prisfrågorna och att i grupp göra lokala sådana undersökningar. Se under ”studiecirklar” på hemsidan.

Men redan nu kan du kolla om du hittar varor med kort datum och 50 % rabatt. Jag lever just nu på det och kan t o m njuta av en härlig oxfilé ibland. Häromdagen hittade jag 2 kotletter för 20:- och med 50 % blev det två middagar för vardera 5:-
Se lite av skörden av inköp med 50 % nedsatta priser













Läs mer om vad vi tidigare skrivit om prisjämförelser på hemsidan >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss