Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-08-02 Publicerad i SKN nr 64


Saltade priser på salt

Aningen chockade kan vi nu sammanfatta början till marknadsöversikten av salt.

Även här slår de s k småprisprodukterna igenom, d v s produkter där man inte tittar på kg-priset. I ett fall blev det 1150 kr/kg och den svarta färgen kom från aktivt kol! Fint bordssalt fanns från 5 till 149 kr/kg, den senare i glasburk i kryddhyllan!

Det finns pengar att spara, om man bara vet och tänker på att jämföra.


FOTO: Bengt Ingerstam
På samlingsbilden från vänster: fint bordssalt, flingsalt, grovt salt, havssalt, havs- och bergsalt (ekostore i Gbg), mineralsalt samt örtsalt.
Mode i utvecklingen

Det har också gått mode i utvecklingen på saltfronten. Både med inarbetade smaker och kryddor, eller bara blandning och turistpacketering. Vitlökssaltet i snygg fyrkantig burk med snöre om korken, 39:90 för 150 g, som ger 266 kr/kg. En typisk ”förädlad” produkt.

Det finns grovt och fint salt, med eller utan jod, flingsalt med eller utan smaker, havssalt, fint och grovt samt stensalt. Det finns grovt salt i kvarn, exempelvis 39:90 igen för 90 g, som gör 443 kr/kg.

FOTO: Bengt Ingerstam
På bilden "ytterligheter" från vänster det billigaste alternativet till "modesalterna" de verkligen dyra.

Priserna skiljer också mellan butiker och vi har kartlagt tre kedjor samt några udda butiker. Ett flingsalt kostade hos Willys 29:90, på Konsum 37:90 medan samma flingsalt på taxfree Arlanda låg på 79:-. Kilopriserna var då 119:60 (COOP 151:60) samt 316:- Arlanda taxfree.

Större satsning

Hela denna kartläggning har vi gjort för våra medlemmar och prenumeranter av nyhetsbrevet och tillhandahåller den komplett genom direkt information via e-post. Undersökningen ingår i en större satsning på en omfattande prisundersökning där våra lokala medlemmar eller prenumeranter kan delta och få ett bättre inköpsunderlag lokalt. Bara att meddela ditt intresse.

PS glöm inte att hushålla, även med saltet, med tanke på hälsan!

upp