Det blir allt
vanligare att ”produktutveckla” och skapa
nya "bekväma" produkter, som kostar 19:90
- 39:90 eller däromkring. Vi konsumenter reagerar
t ex inte när grovt salt i kvarn kostar 39:90.
Men jämförpriset var faktiskt 570 kr/kg, som
inte stod angivet. Kvarnen visade sig vid test dessutom
vara värdelös, gick inte att justera och malde
bara en liten del av saltet, resten kom ut omalt.
Förpackningarnas storlek anpassas så att
produktens pris blir så lågt att det hamnar
i sortimentet där vi inte jämför priser
eller kollar vad det kostar.
Allt förpackat smörgåspålägg
är ett bra exempel på det. Det slinker bara
med. Ofta anpassas vikten så att man inte hamnar
över 30 kr för paketet.
Strategin är medveten och nu ska vi börja
granska den närmare. Vill du medverka? Hör
av dig då för närmare information.
Ett första bra exempel är utvecklingen av
olika saltblandningar. Salt kan köpas från
under 4 kr/kg upp till nära 600 kr/kg, med eller
utan inblandning av sot (Black Hawaian Salt).
I nästa SKN kommer just en översikt över
salt och saltblandningar. Skicka oss gärna dina
observationer så blir det mera komplett.
|