Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Kampanj: Matpriser, Matfett

2010-11-05  
LÄTTA val, välj smör eller bredbart
i 500/600 g förpackning!
Kallar det bredbart då det kommit flera nya varianter på Bregott, som ägs av ARLA. Två lokala mejerier, Skånemejerier med Skånegott, Milko med Bredbar, ett finländskt Valio Mjukt & Gott samt ICA Bredbart har lanserats.

Vi har inte tagit med några margariner, dom kan vi glömma av andra skäl. Har inget med hälsan att göra, även om Flora har klöverblommor på paketet. Vill du veta mer avslöjande om margariner, gå in under Debatten om matfett.

Här är några slutsatser av prisjämförelsen: se bilagan här

Bregott med havssalt för (högst) 83,33/kg kan vi se bort ifrån. Bättre ha havssalt på bordet om man nu måste salta extra.

Bregott i dyraste butik skiljer nära 20:- kilot mellan förpackningar 300 g och 600 g. Valet är enkelt, köp bara 600 grams.

Beröm till Willys som är enda butik som säljer Bregott EKO i 600 gram. Valet här gäller inte priset. Bregott EKO övriga butiker bara 300 g för runt 78-79:- kilot, c:a 20 kr mer per kilo. Fråga efter 600 g paket!

För smör skiljer det inte så mycket mellan butikerna, men mellan förpackningsstorlekarna 500 g och 250 g. Nästan 30:- kilot.

Slutsats: variationerna inte så stora mellan butikerna, men omotiverat stora mellan förpackningsstorlekarna. Enkelt för oss att välja. Smör har lång hållbarhet, kan också portioneras och frysas. Vill du ha Bregott EKO och din butik inte har det i sortimentet, är det bara att fråga och fråga.

Formuläret får du i Word-format och kan alltså komplettera med dina nära butiker och kedjor som City Gross, Lidl och Netto om du vill. Skickar du det till oss tar vi kontakt med medlemmar i din närhet, för att få igång en dialog lokalt.

Numera är ju inte smör och bredbara smörprodukter längre ansedda farliga för hjärta och kärl, som margarinindustrin allt för länge hävdat. Se annan artikel i detta KNY eller följ länk där till avsnittet på hemsidan om matfetter.

Margariner innehåller ju också en massa mättade fetter, men från växter med höga halter Omega-6 och inte minst palmolja, som vi ju inte ska importera av hänsyn till regnskogsskövlingen. Det där med certifierad palmolja är mest snack, det lär inte ha kommit in någon sådan till Sverige, än i alla fall.

Så ditt LÄTTAste val är smör och smörblandningar, dock inte flytande Smör- & rapsolja, som inte innehåller smör utan smörolja. Ska du ha flytande fett för att steka i välj olivolja (ej virgin) eller ren rapsolja. Rapsolja med en klick smör är perfekt. En riktigt dyr variant är ekologisk kokosolja, om du t ex är vegan eller vegetarian eller mjölkallergiker.

Ja det där med fett är inte lätt, men så nyttigt och gott - om du väljer rätt.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss