Två helsidor i EXPRESSEN
den 12 november skrev om att gå ner i vikt 1 kg
per vecka samt testade 10 snabbluncher. Artikeln har
vi kommenterat på
annan plats, men tycker det är dags att börja
prata om vad maten egentligen kostar.
Dagsbehovet varierar, en del klarar sig på under
2000 kcal per dygn för stillsamt arbete och låg
motionsnivå men för en del behövs upp
till över 5000 kcal för hårt fysiskt
arbete och hårt tränande idrottsmän
kräver ännu mera, ända upp till 7000
kcal för en del. För att hitta en bra priskoefficient
för mat väljer vi 2400 kcal som bas för
kalkylerna. Det svarar då för ett lågt
genomsnitt men delat med 24 (timmarna på dygnet)
ger det ett enkelt mått på vad maten kostar
per timma. Alltså "driftskostnaden"
för energin per timma, ungefär som man anger
liter bensin - energi - per mil.
Bulgur sea, som fick 5 getingar kostade 59:- och innehöll
604 kcal. Per 100 kcal blir då priset 9:77. Sämsta
rätten enligt EXPRESSEN, Kycklingsallad kostade
69:- och gav 960 kcal. Pris 7:02 /100 kcal. Fiskbiffar
(en geting) kostade 45:- och gav 788 kcal, alltså
pris 5:71 kr/100 kcal.
Snabbmaten kostar alltså mellan 5 och 10 gånger
så mycket som genomsnittet av hela den svenska
konsumtionen, som ligger runt 1:-/100 kcal.
Prisuppgifterna för de testade produkterna är
inte intressanta om man inte jämför ”energikostnaden”
som vi redogjort för här.
Läs själv i Expressen
Snabbmaten
en fettbomb >>
Välj
smart och gå ner i vikt - utan att banta >>
|