 |
Sveriges Konsumenter
i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande - |
Konsumentverket
118 87 Stockholm
Anmälan om vilseledande, ovetenskaplig, massiv marknadsföring
och information – Becel
Sedan länge har Unilever
via annonser och inte minst i TV-reklam skojat med svenska konsumenter
och ett antal vittnen har fått påstå ”hur bra
dom mår nu” efter att ha ätit Becel och Becel pro-active.
Nu har en massiv kampanj dragit igång tillsammans med Hjärt-
Lungfonden med neutrala sjuksköterskor som testar folks kolesterol
GRATIS runt om i landet. Man har även lyckats sitta i soffan på
TV 4 och kommunicera sitt budskap med dietisten Eva Skoog som expert,
utan att avslöja vems hennes arbetsgivare är (Unilever). I dagen
Aftonbladet skiner lobbyn igenom också, med 1 av 10 råd, att
köpa Becel och 2 av 10 att undvika fet mjölk och smör.
Genomgående är att man påstår att kolesterolvärdet
kan sänkas med 10 % och att detta skulle minska risken för hjärtkärlsjukdomar
med 20 %.
Dels blandar man ihop begreppen att vi alla behöver sänka kolesterolvärdet,
vilket inte gäller alla. Forskarna är inte överens om vad
som är farligt högt värde. Dessutom undviker man att upplysa
om att den enklaste vägen till sänkta värden är motion,
kostomläggning samt mera fet fisk och vid allvarliga rubbningar uppsöka
läkare. Ska vi släppa loss tillsatser i vår mat i framtiden
och ha växtsteroler i allt möjligt, bröd, youghurt, matfett
och kanske godis, ja då sitter vi illa till och riskera övertro
på ”functional foods” och tillsatser, utan att behöva
röra på oss, samt överdosering.
Läs det senaste på webbsida: http://www.becel.nu/index3.asp
Becel pro.activ
har tillsatta växtsteroler som aktivt sänker kolesterolvärdet.
Studier har visat att 2 g växtsteroler per dag ger en markant
sänkning av kolesterolvärdet. En sänkning av kolesterolvärdet
med 10% minskar risken för hjärtkärsljukdom med 20%* |
Har du ett högt kolesterolvärde
kan du sänka det genom att använda Becel pro.activ med tillsatta
växtsteroler. Becel pro.activ sänker kolesterolvärdet,
det är vetenskapligt bevisat!
* Law MR, Wald
NJ, Thompson SG (1994) By how much and how quickly does reduction
in serum cholesterol concentration lower risk of ischaemic heart disease? |
Påståendet
att en sänkning av kolesterolvärdet minskar risken för
hjärtkärlsjukdom med 20% är missvisande.
För det första hänvisar texten till en vetenskaplig artikel
av Law och medarbetare publicerat i British Medical Journal 1994. Vad
som inte framgår av annonsen är att denna artikel bemöttes
av åtta kritiska inlägg som publicerades i samma tidskrift
några månader senare. Det hänvisades bland annat till
en lång rad studier som motsade Law och medarbetares påstående.
Huvudinvändningen var att deras konklusion huvudsakligen byggde på
epidemiologiska data och att det är elementärt att dylika data
inte kan användas för att bevisa orsakssammanhang. Det pekades
även på många fynd som visade att en kolesterolsänkning
inte leder till en minskat hjärtdödlighet. Senare studier har
visat att det är möjligt genom statinbehandling, men mycket
talar för att det inte är kolesterolsänkningen utan andra
av statinernas egenskaper som patienterna har nytta av. Ett av de första
studierna som visade att en kolesterolsänkning i sig inte leder till
en minskat risk kom från den världskända Framinghamstudien.
Vad forskarna i Framingham fann var det motsatta, och här citerar
vi från artikeln:
”För varje milligram per deciliter, som kolesterolet gick ner
ökade antalet dödsfall i hjärtinfarkt med 11 %”.(9)
I vilket fall som helst har inga experiment, där man sänkt kolesterolet
enbart genom koständringar kunnat påvisa någon effekt
på hjärtsjukdom eller hjärtdödlighet.(10-12)
Det är korrekt att Becel kan sänka blodets kolesterolhalt. Genom
att på ett försåtligt sätt nämna detta direkt
efter det tveksamma påstående att kolesterolsänkning
leder till en minskad risk för hjärtkärlsjukdom får
läsaren intrycket att detta även gäller dietär kolesterolsänkning
med Becel.
En väsentlig orsak till att Becel sänker kolesterolet är
troligen det mycket höga innehåll av omega-6 fettsyror, ett
förhållande som med all sannolikhet höjer risken för
hjärtsjukdom istället för att minska den.(13)
Litteraturförteckning
bifogas
Med anledning av vad vi här redovisat ber vi er göra en genomgående
bedömning av lämpligheten av denna typ av information och marknadsföring,
samt i vad mån och på vilka delar ni finner det vara osakligt
eller/och vilseledande
Vänligen
Bengt Ingerstam
ordförande Sveriges Konsumenter i Samverkan
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
|