 |
Sveriges Konsumenter
i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande - |
Hultsfred/Stockholm 2007-01-02
Till
Granskningsnämnden, Sveriges Television
Anmälan av inslag om transfetter i SVT Aktuellt
den 29 december
I Aktuellt 29/12/2006 visades ett inslag om transfetter
och det kommande förbudet för användningen av industriella
transfetter i staten New York. Dock nämnde man inte att förbudet
var specifikt för de industriellt framställda fetterna och inte
under hela programmet kom något fram om skillnaden mellan dessa
och de naturliga animala transfetterna. Det handlar alltså inte
om att eliminera smör, grädde, mjölk, ost och andra animala
mejeriprodukter. Något sådant skulle få katastrofala
följder för alla världens lantbruk och dessutom finns inga
vetenskapliga belägg för att så skulle vara önskvärt.
Effekten av det partiska budskapet är katastrofal och kan inte lämnas
oemotsagd.
Inslaget var behäftat med en mängd sakfel
och vilseledande påståenden och har lett till att tittarna
har fått en helt felaktig uppfattning om nyttiga och onyttiga fetter.
Då detta är en av de stora frågorna för folkhälsan
och sannolikt en av orsakerna bakom såväl fetmaepidemin samt
den ökande diabetes-2 utvecklingen, kan inte ett inslag av detta
slag få stå oemotsagt eller passera utan anmärkning.
Vi är förvånade att det florerat
ett flertal inlägg i olika media på senare tid som just bygger
på denna förvirrande hopblandning och utan att antyda att det
skulle finnas en bakomliggande mycket skicklig och väl dold lobbyverksamhet,
vill vi ändå ta upp detta program och det partiska budskapet
som förmedlades.
Vad debatten handlar om, och även den användande
industrins agerande, är förekomsten av industriella transfetter
framställda på industriell väg och som anses skadliga
för hälsan. Dessa fetter framställs genom härdning
av vegetabiliska oljor på kemisk/industriell väg, där
nickel och väte är inblandade under högt tryck. Industriell
förändring av vegetabiliska oljor kan också ske med s
k omestring. Vi har som konsumentorganisation varit involverade i debatten
i en mängd av år och anser att det är alla de härdade
fetterna, inkluderande de delvis härdade fetterna med då bildade
transfetter, som ska bort, då det säkert också bildas
andra ämnen under härdningen med kanske även värre
egenskaper än de industriella transfetterna och som inte bildas t
ex i kons vomb och alltså inte finns i de animala fetterna. I media
har på senare år debatten ensidigt fokuserats på ”transfetter”
och hopblandningen av de olika sorterna av transfett verkar ha medvetet
underblåsts av vissa intressen. Man märker det så snart
transfett kommer upp så infinner sig kommentaren som på beställning:
ja men de finns ju också i de animaliska fetterna som smör,
grädde, mjölk och kött.
De naturliga transfetterna som bildas hos idisslare
och främst i kornas vomb rör de animaliska fetterna som främst
kommer från mjölkfett. Förekomsten i kött från
ko och lamm är av underordnad betydelse. Dessa transfetter anses
av forskningen inte vara av samma farlighet som de industriella transfetterna
och har heller inte varit orsak till vare sig det danska förbudet
(maxgräns 2 %) eller beslutet i New Yorks State. Inte heller från
konsumenthåll har förbud för naturliga transfetter framförts
i något land. Däremot är hela den internationella konsumentrörelsen
enig om att de industriella transfetterna ska antingen bort eller begränsas
och i så fall uppges i innehållsförteckningen.
Debatten handlar alltså om de industriella
transfetterna och härdningsprocessen av vegetabiliska fetter. Försvararna
av denna process och dessa produkter agerar medvetet i debatten för
att blanda ihop begreppen och programmet blev i det avseendet ett lysande
exempel på denna vilseledande propaganda och saknade vetenskaplig
korrekthet.
Såväl i ord som bild var programmet
vilseledande. Inledningsvis när restaurangfolk intervjuades, var
den genomgående inställningen att det var mest synd om restaurangägarna,
förbudet var onödigt, valfriheten begränsas, dryga böter
och kort omställningstid skulle få många att gå
i konkurs. Det är sådant man alltid hör när förändringar
påbjuds. Man kan emellertid fråga sig vem som har bett dem
införa dessa fetter, utan att samtidigt informera allmänheten
om det. Vem har beslutat om investeringar som nu ifrågasätts?
Ja inte är det konsumenterna! Inte är det med omtanke om de
som ska äta produkterna, utan helt en fråga om låga kostnader,
processtekniska fördelar och starkt tryck ifrån fettindustrin.
Ett mycket kort inslag fanns med från ConsumerFreedom.com,
helt omotiverat tycktes det, men vid närmare kontroll visade det
sig vara en organisation som samlar in pengar för att låtsas
vara en konsumentorganisation med ett motsatt budskap, som försvarar
de omdebatterade fetterna och användningen av dem. Vid lite mer observant
genomgång av deras hemsida visar det sig att industriella krafter,
även t ex restauranger, ligger bakom denna site. Ytterligare fakta
som är besvärande för den svenske reportern och hans bakomliggande
informationskällor.
Redan i detta stadium i programmet hade man ”satt
myndigheten” i skamvrån och fått tittarna att tycka
synd om restaurangägarna. Inslaget från en forskare var alldeles
för kort för att påverka opinionen i annan riktning. Reportern
Stefan Åsberg gav avslutningsvis uttryck för en värdering
från ena parten: ”McDonalds t ex kräver längre tid
för omställning och det kommer att kräva höga investeringskostnader”,
inte ett ord om att de industriella transfetterna är en stor folkhälsorisk
och därmed drabbar konsumenterna och sjukvården belastas med
högre kostnader. Det påminner om tobaksdebatten, då det
först var synd om tobaksproducenterna, men nu blir det tobaksförbud
i det ena landet efter det andra, i vart fall på offentliga platser
och på - just det – restaurangerna. Stefan Åsbergs inlägg
var helt klart partiskt och förmedlade enbart partsinlagor från
ena hållet.
Efter denna ”amerikanska” del följde
en svensk del med inslag som bl a att Miljöpartiet skulle ha krävt,
när de egentligen handlade om ”motionerat” om ”förbud
mot transfetter”. Vid bättre genomläsning av Mps motion
är den mycket precis just för att det gäller de industriella
transfetterna och inte de animaliska naturliga transfetterna. Detta framgick
inte i reportaget och förstärkte den vilseledande andan i reportaget.
Intervjun med Annika Sohlström från
Livsmedelsverket förstärkte ytterligare samma effekt, att blanda
ihop de naturliga och de industriella transfetterna. Observera att frågan
om New York-förbudet handlar om industriella transfetter och inget
annat. Då förefaller det ytterst märkligt att framföra
följande (ordagrant): ”Det finns dels naturligt i alla mejeriprodukter
och i kött från idisslande djur, som kor och lamm, men så
kan man också framställa transfett inom industrin”. (Inte
ett ord om att det är frågan om olika transfetter!). På
frågan om varför man gör så blev svaret: ”För
att få ett hårt fett med bra egenskaper och bra hållbarhet”.
Ordet ”bra” är en värdering som man inte kan använda
utan att ange om det gäller bakegenskaper för industrin eller
bra för konsumenten, i vart fall bör det inte stå oemotsagt
i programmet. Annika Sohlström fortsätter sedan: ”transfett
höjer det onda kolesterolet så man får höga blodfetter
om man äter mycket av det under lång tid, så därför
är det inget nyttigt fett”. Det går inte att liksom hela
programmet hantera transfett så generellt utan att skilja på
naturligt och industriellt framställt transfett. Lika lite som att
prata om sprit från hälsosynpunkt, utan att skilja på
träsprit (metanol) och brännvin (etanol). Övervägande
delen av forskarna är numera överens om att de naturliga transfetterna
inte är skadliga som de industriellt framställda. Däremot
är de att jämföra med mättade fetter och ska behandlas
i debatten om hur mycket fett vi ska äta eller begränsa oss
till. Fördelen ur hälsosynpunkt* skulle vara att helt eliminera
de härdade och omestrade fetterna och därigenom de skadliga
transfetterna. Att sedan anpassa fettkonsumtionen både till lämpliga
mängder och ett bättre (jämnare) förhållande
mellan Omega-3 och Omega-6 är en bättre väg, men en helt
annan diskussion.
*Se närmare sammanställningen om forskningsläget, daterad
2003-09-26, speciellt punkt 5, på vår hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/trans_sammanst.PDF
De beklagliga felaktigheterna i programmet som
fått så vilseledande resultat förstärktes sedan
av bildvalet i reportaget, som mest fokuserade animaliska fetter. Första
bilden som visades var ett mjölkpaket, därefter följde
Crème Fraiche. Reportern Elsa Magnusson kom sedan in och kommenterade
Mps krav på förbud och sade: ”Förutom att transfett
förekommer i kött från ko och lamm finns det i mejeriprodukter
som mjölk, grädde, smör och ost, så kan det förekomma
i färdiglagad mat som pommes frites och chips, kex och kakor.”
Just då kom Latifa Lindberg från COOP in i bilden och visade
i närbild ett smörpaket, animaliskt fett!
Reportern berättade sedan att man i Danmark
förbjudit transfetter, överstigande 2 % av det totala fettet,
utan att upplysa om att det enbart rörde sig om industriella transfetter.
Ännu en upplysning som ytterligare vilseleder.
På frågan varför vi inte har ett
förbud i Sverige, svarade Annika Sohlström från Livsmedelsverket:
”I Sverige har vi valt ett annat sätt att få ner intaget
än att ha ett förbud och det har vi gjort genom att ha en dialog
med branschen om att de bör ta bort de transfetterna eller minska
förekomsten av dem och det ser vi att dom har gjort så att
intaget hos den svenska befolkningen inte ligger särskilt mycket
högre än den danska, faktiskt.” Indirekt erkänner
hon här att det vore bra att minska innehållet av de industriella
transfetterna, men drar alla transfetter över en kam. Samtidigt lugnar
hon medborgarna med att det här har Livsmedelsverket redan under
kontroll, så det finns ingen anledning till oro. Det är precis
tvärtom, opinionen växer sig bara starkare och starkare och
verket har bara fortsatt att på sin hemsida och i intervjuer ta
partisk ställning. Däremot har industrin varit mycket lyhörd
för konsumentorganisationernas agerande och opinionsbildning. Det
är beklagligt att ena parten får stå så oemotsagd
och bidra till ytterligare förvirring i en så viktig hälsofråga.
Här kommer Latifa Lindberg in från COOP
Sverige nu med ett paket grädde i handen, också det med animaliska
naturliga transfetter! Hennes konstaterande om beslutet inom COOPs ledning
gav först intrycket att de farliga transfetterna skulle tas bort,
men sen halkade det ändå in ”högst 2 %” och
då handlar det ju fortfarande om transfetterna från delvis
härdade fetter. I samband med det i övrigt vilseledande programmet
var detta ytterligare en förstärkning av den vilseledande tongången
i hela programmet.
Vi anmäler därför programmet för
vilseledande information, brist på saklighet och i synnerhet en
skrämmande partiskhet, som bibringar lyssnarna uppfattningen att
det är de animaliska fetterna från det svenska lantbruket,
som ska elimineras, för att sänka konsumtionen av transfetter,
utan att skilja på de industriellt framställda och de naturligt
framställda, som vi använt i många tusen år i vår
kost utan att få effekter som vi nu ser efter införandet av
industrifetterna.
Hälsningar
Bengt Ingerstam
Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
fristående konsumentorganisation, såväl från näringslivet
som partipolitiken
PS
För mer information om den sedan länge pågående
kampanjen emot de härdade fetterna och de därmed relaterade
industriella transfetterna, hänvisas till vår hemsida:
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/margarin.html
där finns också länkar till flera svenska experter som
uttalat sig i frågan.
|