Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2003-05-02


Ser du skillnaden?
- Samma produkt, ansjovis, olika varumärken?

I debatten om EMV, enskilda märkesvaror, är det dags att vi börjar jämföra. Inte bara pris utan även burkens innehåll och smaken.

Ett mycket talande exempel är jämförelsen av ICA ansjovis och Grebbestads Original ansjovis. Vi blir helt klart lurade av marknadsföringen via EMV, de egna märkesvarorna, som blir allt fler.
Se bilderna och jämför storleken på fileerna:
ICA ansjovis Grebbestads original

Vi kollade sedan innehållet: ICAs burk innehöll 65 g ansjovisfileer medan Grebbesatads innehöll 81 g. Att jämföra burkpriserna är alltså helt vilseledande. Här räknar vi om det i jämförpris per filé-vikt och inte burkinnehåll inklusive spad.

Först prisvariationer i olika butiker:

  ICA ansjovis 100 g burk Grebbestads 125 g burk
ICA Hultsfred 19:90 23:90
ICA Kvantum Oskarshamn 16:90 19:90
Domus Hultsfred   24:90
EXET Hultsfred   17:95

Mellan olika butiker skiljer det sig per burk 6:95 det är alltså 39 procent dyrare på Domus eller 28 procent billigare på EXET, beroende på från vilket håll man ser det.

Det är en väl så stor prisskillnad, så det lönar sig att jämföra. Även mellan butiker som tillhör samma livsmedelskedja kan det skilja i pris.

ICA Hultsfreds priser ger följande filé-priser:
  ICA ansjovis 100 g Grebbestad 125 g
Pris/kg burkinnehåll 199:- 191:20
Pris/kg filé 306:15: 295:06

ICA Kvantums priser ger följande filé-priser:
  ICA ansjovis 100 g Grebbestad 125 g
Pris/kg burkinnehåll 169:- 159:20
Pris/kg filé 260:- 245:70

Jämför nu priserna mellan ICA Hultsfred och ICA Kvantum Oskarshamn så är skillnaden 20 procent (ICA Hultsfred dyrare). Samtidigt ser vi att ICA ansjovis är 4 procent dyrare än Grebbstads original. Det trodde vi inte innan vi räknad lite på det. Hade du trott det?

Alltså är ICAs ansjovis dyrare men det märkar man inte om man bara jämför burkpriserna och hur många har tittat på innehållet på baksidan av burken?

Nu är det upp till er läsare, jämför smaken, egenskaperna och medela oss gärna vilken produkt du/ni tycker är bäst. Oberoende av priset! Vi ska utveckla detta vidare och hoppas vi får lokala grupper att vara med på sådana utvärderingar.


Vill du delta i ett test? Här är några förslag till bedömmning:

Bedöm efter en skala mellan 1 - 5, där 5 är bäst, följande egenskaper:

Konsistens (ange bäst före datum för korrekt bedömning)
Kryddning
Filéstorlek (använd Grebbestads som jämförelse med betyg 5)
Sälta (där 5 är perfekt, för mycket eller för lite salt sänker betyget)

Givetvis ska flera märken då jämföras. Har du flera egenskaper att lägga till, föreslå det då. Vi samlar ihop alla tester och offentliggör i en databas, så snart vi har ett acceptabelt antal.
upp