Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2010-08-20 Publicerad i KNY nr 39
PRODUKT-TEST
FINDUS Biff Stroganoff


Analys
Djupfryst. Vikt: deklarerad 380 g, vägd 389 ex tråg, verklig tillagad vikt 301 g
Pris: 24:90 (COOP) per paket = 65:53/kilo (6:55 kr per 100g som ger 120 kcal = 5:46/100 kcal)
Skillnaden 389g och 301 g beror troligen på vattenavgång vid uppvärmning, då plasttäcket lossnade av sig själv.Energianalys:
100 gram innehåller 120 kcal. Hela rätten ger 470 kcal, ungefär en 5-del av dagsbehovet för en lågenergikonsument. Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det motsvarar då 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad bilen drar per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för en lågenergikonsument.
Denna rätt borde ge mättnad för 5,1 timmar om man fördelar konsumtionen över hela dygnet eller måste intas varje 2,5 timma under 12 timmar om man inte äter på nätterna.

Klimatanalys:
Ett papperstråg, som man utgår ifrån att någon vill äta på, omslagsförpackning med glättigt färgtryck. Förpackningen är relativt OK. Inga uppgifter om ursprung för någon ingrediens, inte ens för nötköttet – vilket borde anges.
Det höga priset per 100 kcal samt förpackningen ger en hög klimatbelastning. Var produkten är producerad anges inte, en klimatfaktor man inte kan bedöma alltså.

 


Informationsanalys:
Bilden är klart missvisande. Bilden ser lockande ut i motsats till verkligheten.
I övrigt är paketet fullt med information, bl a sådan som nu är förbjuden. Se under Innehåll.
Uppgift om ursprung för nötköttet saknas, likaså produktionsland/ort.

Prisvärdeanalys:
Köttinnehåll i hela produkten 13 % av 380 g = c:a 50 g men var i verkligheten 45 g. Räknat på ett genomsnittspris på 100:- kilot för fransyska, blir det en kostnad på 5:-. Resten 20:- faller då på riset 200 g (kokt vikt inkl lite sås) och de 57 g grönsakerna. Det borde ha varit
96 g grönsaker enligt innehållsförteckningen. Bra betalt för tillbehören.

5:46 per 100 kcal är ett högt pris, (dygnskostnad 131:-), även om snabbmaten ibland kan komma upp till 15-20:- för 100 kcal. Inte bland de värsta alltså, men det var ju stor andel billiga råvaror i förhållande till köttmängden. Genomsnittspriset per 100 kcal av all vår konsumtion – hemmalagat som utekonsumerat – ligger runt 2:- per 100 kcal.
Snabbmat är det ju inte om man inte har micro. 30 minuter i ugn på 175 grader.

Innehållsanalys:
Innehåller många ingredienser men inga som kan hänföras till något E-nr
”Utan onödiga tillsatser” ”utan tillsatta konserveringsmedel” (behövs det i en frysrätt?), ”utan transfetter”, låter ju bra men är numera inte tillåtet. Livsmedelsverket har förbjudit sådana påståenden och Findus har meddelat att de ska ta bort den informationen (överklagandet ogillades i rätten).

Det exakta innehållet mätte vi upp och rätten innehöll 7 g paprika, 20 g småmorötter, 13 g av någon gul ”grönsak” som inte kunde identifieras, kanske gulbeta, 17 g gröna bönor. Alltså
57 g grönsaker mot de deklarerade 96.
För den som ska hålla kolhydraterna så lågt som möjligt, var inte detta en bra rätt. Hela rätten ger 66 g kolhydrater och 23 g protein men bara 11 g fett. Inget för en diabetiker alltså, som måste hålla dygnskonsumtionen av kolhydrater under 5 g. (Mest kommer från riset med högt GI-värde, alltså snabba kolhydrater).

Smakanalys:
Salthalten ej angiven, rätten var ganska smaklös. Ingen rätt att längta efter och hoppas slippa sådant på ett ev. äldreboende.

Slutomdöme: ingen höjdare, vilseledande bild. ”Typisk engångsmat”, alltså sånt man inte köper igen.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss