Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2011-04-05  
BREGOTT mindre
Arla har nyligen lanserat ett nytt fettfattigare Bregott, kallat ”Bregott mindre”

Man kan fråga sig varför, när marknaden redan är full med märken, storlekar, mer eller mindre salt eller olika smaktillsatser. Enorma prisskillnaden bara mellan butiker och förpackningar (se vår tidigare jämförelse) där Bregott med havssalt kostar i dyraste butik 83:- kilot medan vanligt Bregott (Arla) i billigaste butik och förpackning kostade 41:20 per kg.

Priskriget mellan olika märken är också förvirrande.

Förpackningen är blå och den gröna ängen är utbytt mot ljusblå himmel, t o m kossan, så man kan tro att kossan till himlen farit.

Första testen var att smaka. Det var enkelt, liknade mera LÄTTA än Bregott och känslan av grynighet infann sig. Blev genast irriterad då det var svårt att få fettet att följa med kniven, ville bara åka av, det var alltså svårt att bre.

Ingredienser:

- konserveringsmedel kaliumsorbat, som kan ge allergiska reaktioner och illamående för känsliga personer. Måste tillsättas då produkten innehåller mycket vatten.
- Modifierad potatisstärkelse för att det ska bli bredbart.
- 43 % fett, varav 41% är rapsolja och 59% mjölkfett
- vatten, salt och vitaminer (10 mikrogram D-vitamin = 400 IE och anges ge 200% av rekommenderat dagligt intag – mycket tveksamt, Livsmedelverket anger 7,5 - 10 mcg per dag.)

Räknade lite på energipriset, det enda intressanta när man i en variant har inblandat vatten.
Bregott mindre kostade 1:13 kr/100 kcal
Bregott 75% 0:60 kr/100 kcal

Alltså är den fettfattigare varianten när dubbelt så dyr!

Det blev inte så många + för denna nyhet, tveksamma tillsatser, mjöligare konsistens, svårt att bre, och dubbelt så dyrt. Man kan då fråga sig om konsumenterna är så lättlurade eller man rider på den fortfarande inrotade fettskräcken?

Ser man det enkelt ur produktjämförelse på marknaden så skulle ingen klok fabrikant lägga pengar på det, och försöka lura konsumenterna. Men det troliga är att här tar man mer strategiska hänsyn och vill ge LÄTTA en konkurrent Men inte ens prismässigt klarade man det, LÄTTA för c:a 28:-/kg och Bregott mindre för 41:20/kg.

Det finns egentligen bara en förklaring, man ville ta marknad från margarinhyllans LÄTTA och rubba balansen mellan smörprodukter och palmoljeprodukter. Det var i så fall dåligt genomfört. Enda förklaringen är att locka några till en magrare produkt, men fortfarande inte välja margarin. I så fall tror man att konsumenter är lättlurade. Få se hur länge produkten får ligga kvar på marknaden.

Det blev inte några tummar upp, men åtminstone 3 tummar ner. Se Tumme upp o tumme ner, samt KONSUMENT-NYCKELN.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss