Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Att få Regnbåge att bli Lax


Trots att Elorados märkning lovar 100 procent Lax finns det både Lax och Regnbåge i samma paket, det är bedräglig märkning och har anmälts.

Produkten är märkt LAX med latinska beteckningen Salmo Salar. Regnbåge heter "oncorhynchus mykiss" och är en annan laxart.

Bara genom att jämföra filéerna med varandra ser man att förpackningen innehåller både lax och regnbåge, vilket alltså är felaktigt och bedrägligt då regnbåge är betydligt billigare än lax och inte ens av samma släkte.

Då man medvetet konkurrerar med så låga priser som möjligt är detta inte ett smärre fel utan betydligt allvarligare, då man alltså i konkurrenssyfte använder en billigare råvara och därmed lurar konsumenterna. En verklig konkurrens sätts alltså ur spel och förfarandet är att betrakta som bedrägligt.

Läs vår anmälan till Miljömyndigheter
och Livsmedelsverket.
Läs vårt pressmeddelande


På bilden syns det tydligt att den så kallade laxförpackningen innehåller både lax och regnbåge. Regnbågen ligger till vänster och laxen till höger. Laxen har silverfärgt skin, medan regnbågen har röda prickar i sitt. Men i ingrediensförteckningen utlovas 100 procent Lax. Se fler bilder i vår anmälan >>

upp