Vi har nu fått
besked om test som gjorts av en miljöförvaltning
och det bekräftar att den lax vi ”vid okulär
besiktning” bedömde som regnbåge verkligen
var lax. Vi utgick alltså från att det rörde
sig om en ganska vanligt förekommande felmärkning.
I sig hade det inte inneburit något kvalitetsfusk
utan enbart en felmärkning. Regnbåge i sig
är inte en dålig fisk, tvärtom.
Men det vi reagerade på, det rödfärgade
skinnet, visade i själva verket att det var värre
än så. För att kunna sälja lax så
billigt som möjligt har man tillåtit sämsta
kvalitet av lax att ingå i de frysta paketen som
Axfood marknadsför under namnet Eldorado.
Det rör sig helt enkelt
om det man i Norge klassar som ”produktionslax”
Det kan vara skadade laxar eller t o m lekmogen
lax som fått gå för länge och då
får denna färgförändring i skinnet.
Från Norge exporteras inte denna ”sämre
kvalitet” utan går till industrin och blir
t ex ingrediens i laxpaté . Men tydligen kan man
exportera den från Chile.
Lax klassas in i tre klasser: superior, ordinär och
produktionslax. Vid kontroll använder ICA
t ex endast klassen superior, vilket till en del förklarar
ICAs högre pris.
I Expressen den 13 juni (Fusket
i din matbutik) hade man med dessa laxpaket. I artikeln
påstod Axfood att rödfärgningen av skinnet
skulle beror på fodret. Den foderblandning som används
ger ett rödare kött och det är svårt
att tro att man skulle utfordra vissa fiskar med speciellt
foder för att få ett rödare skinn och
blanda in några sådana i paketen. Men det
var väl långsökt. Leklaxen däremot
slutar i stort sett att äta före leken och tappar
därför sitt fett. Laxens fett är rikt på
Omega 3-fettsyror och det är ju vad vi vill ha och
behöver mer av. Provstekte och åt en bit av
Eldorados så kallade lax och det var ingen höjdare.
Den var TORR och smälte definitivt inte i munnen.
Fetthalten sjunker dramatiskt när laxen blir lekmogen.
Dessutom kom det ut en vitaktig vätska vid upptiningen
av laxen. Kanske Axfood vet vad man har behandlat laxen
med, förutom vatten, vid infrysningen?
Lågpriskriget skapar ett växande fusk med kvalitet,
därom är alltfler eniga. Vem är det bra
för? Ja inte för oss konsumenter, men någon
tjänar uppenbarligen på det.
Sveriges Konsumenter i
Samverkan ställer nu kravet: Deklarera
kvalitetsklass även på fisk!
Det finns på grönsaker och kött, även
om det inte alltid når fram till oss konsumenter
via skyltningen på hyllorna och i deklarationerna
på paketen.
Vi kräver att man ska deklarera laxen om den är
av högsta kvalitet ”Superior” eller ”Ordinär”.
Då slipper vi säkert ”produktionslax”
i fryspaketen.
Flertalet av företagen som sysslar med fisk ställer
upp på detta, även ICA och COOP. Gör Axfood
det?
Läs vårt pressmeddelande här
(pdf)
Läs Axfoods medgivande i Aftonbladet "enstaka
misstag" - Bli inte lurad av butikens leklax
|