Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Eldorados lax var lax,
men könsmogen leklax


Vi har nu fått besked om test som gjorts av en miljöförvaltning och det bekräftar att den lax vi ”vid okulär besiktning” bedömde som regnbåge verkligen var lax. Vi utgick alltså från att det rörde sig om en ganska vanligt förekommande felmärkning. I sig hade det inte inneburit något kvalitetsfusk utan enbart en felmärkning. Regnbåge i sig är inte en dålig fisk, tvärtom.

Men det vi reagerade på, det rödfärgade skinnet, visade i själva verket att det var värre än så. För att kunna sälja lax så billigt som möjligt har man tillåtit sämsta kvalitet av lax att ingå i de frysta paketen som Axfood marknadsför under namnet Eldorado.

Det rör sig helt enkelt om det man i Norge klassar som ”produktionslax”
Det kan vara skadade laxar eller t o m lekmogen lax som fått gå för länge och då får denna färgförändring i skinnet. Från Norge exporteras inte denna ”sämre kvalitet” utan går till industrin och blir t ex ingrediens i laxpaté . Men tydligen kan man exportera den från Chile.

Lax klassas in i tre klasser: superior, ordinär och produktionslax. Vid kontroll använder ICA
t ex endast klassen superior, vilket till en del förklarar ICAs högre pris.

I Expressen den 13 juni (Fusket i din matbutik) hade man med dessa laxpaket. I artikeln påstod Axfood att rödfärgningen av skinnet skulle beror på fodret. Den foderblandning som används ger ett rödare kött och det är svårt att tro att man skulle utfordra vissa fiskar med speciellt foder för att få ett rödare skinn och blanda in några sådana i paketen. Men det var väl långsökt. Leklaxen däremot slutar i stort sett att äta före leken och tappar därför sitt fett. Laxens fett är rikt på Omega 3-fettsyror och det är ju vad vi vill ha och behöver mer av. Provstekte och åt en bit av Eldorados så kallade lax och det var ingen höjdare. Den var TORR och smälte definitivt inte i munnen. Fetthalten sjunker dramatiskt när laxen blir lekmogen. Dessutom kom det ut en vitaktig vätska vid upptiningen av laxen. Kanske Axfood vet vad man har behandlat laxen med, förutom vatten, vid infrysningen?

Lågpriskriget skapar ett växande fusk med kvalitet, därom är alltfler eniga. Vem är det bra för? Ja inte för oss konsumenter, men någon tjänar uppenbarligen på det.

Sveriges Konsumenter i Samverkan ställer nu kravet: Deklarera kvalitetsklass även på fisk!
Det finns på grönsaker och kött, även om det inte alltid når fram till oss konsumenter via skyltningen på hyllorna och i deklarationerna på paketen.

Vi kräver att man ska deklarera laxen om den är av högsta kvalitet ”Superior” eller ”Ordinär”. Då slipper vi säkert ”produktionslax” i fryspaketen.

Flertalet av företagen som sysslar med fisk ställer upp på detta, även ICA och COOP. Gör Axfood det?

Läs vårt pressmeddelande här (pdf)
Läs Axfoods medgivande i Aftonbladet "enstaka misstag" - Bli inte lurad av butikens leklax


upp