Trist test, COOP!
COOP Vardagsrätt, Köttbullar
Pris 29:90. Vikt 400 gram, alltså kilopris
74:75, varav potatis och morötter 50 procent
(som jag inte gärna skulle betala det priset
för!) och 50 procent köttbullar med sås
och lingon (inte heller värt 74:75!). Trist
plasttallrik i svart, med två fack, var ingen
höjdare.
COOP Vardagsrätt, Köttbullar, låg
där i disken för utförsäljning
med röd lapp: 30 procent avdrages i kassan”.
Jasså tänkte jag, är det svårsålda
produkter, men sen såg jag att det var dags
för ”bäst före datum”,
blev nyfiken och köpte den. 29:90 minus 30
procent.
Billigare än att gå på restaurang
och äta middag jämförde jag. Totalvikt
400 gram alltså kilopris 74:75, varav potatis
och morötter 50 procent (som jag inte gärna
skulle betala det priset för!) och 50 procent
köttbullar med sås och lingon (inte heller
värt 74:75!). |
 |
Färdiglagade,
ej frysta, köttbullar kostar hos COOP 63:00
kr/kg – billigare alltså om man orkar
koka potatisen eller annat tilltugg själv.
Låt oss räkna bort 10 kr/kg för
potatis, morötter, sås, så kostar
köttbullarna (22,5 procent av kilot) c:a 65
kr vilket ger ett kilopris på 289 kr. Dyrt
för i stort sett utdrygad fläskfärs!
Är vår tid så dyr, så vi
inte skulle ha råd att laga riktig mat? |
 |
Trist plasttallrik
i svart, med två fack, var ingen höjdare.
Lingon fick jag leta efter så det blev att
ta fram egna. 4 lingon hittade jag i såsen!
Sen dristade jag mig att smaka på potatisen.
Hårt ytterskal och vattniga inuti. På
restaurang skulle jag skickat ut det i köket
för byte. De små svarvade minimorötterna
sönderkokta utan smak. Ja och för detta
betalade jag 74:75 kr/kg! Aldrig mer! |
Sen kom den spännande stunden för köttbullarna,
22,5 procent av innehållet, fortfarande för
74:75 kr/kg. De skulle
innehålla:
- |
10 procent av totalvikten griskött,
45 procent av köttbullarna! |
- |
6 procent av totalvikten nötkött, 26
procent av köttbullarna! |
Alltså 71 procent
var kött och resten, 29 procent var:
- |
Potatisflingor (alltså mera
potatis här, som skulle innehålla potatis
och konserveringsmedel
(som bestod av E221 natriumsulfit, E222 natriumvätesulfit,
E223 natriumdisulfit) |
- |
Potatisflingor (alltså mera potatis här,
som skulle innehålla potatis och konserveringsmedel
(som bestod av E221 natriumsulfit, E222 natriumvätesulfit,
E223 natriumdisulfit) |
- |
vatten, lök, potatismjöl (!), betfiber,
druvsocker, nötprotein (restprodukter från
slakten eller
blod?), jästextrakt, kryddor, arom, E621 smakförstärkare
/glutamat!/. |
Vilken härlig blandning!
Men smaklökarna slog bakut, ingen homogenitet utan
trasig konsistens. Det var som att tugga smaksatta sågspån.
Kände större bitar som påminde om ingredienserna
i pölsa, tog ut dem ur munnen och kunde konstatera
att det var svål eller blodkärl. Köttsmaken
kom nog inte från köttet utan tillsatserna.
Såsen då, som skulle innehålla 32 procent
grädde, ja måhända men inte till priset
av 74:75. Smak, ja i nödfall! Lingon, några
stycken (2,5 procent) hittade jag 4-5 stycken men de smakade
inget, så det blev att ta egna lingon så det
skulle smaka något om detta otroliga hopkok på
svart plasttallrik – till 74:55 kr/kg.
- Näringsmässigt
då?
Jag fick 22 g fett och 56 g kolhydrater och
22 g protein av portionen och 600 kcal (en fjärdedel
av dagsbehovet) för 74:75/kg. Ja det var
kvällens ”nöje”, till
ett pris av 5:00 kr/100 kcal (dygnspris 120
kr) medan genomsnittskonsumtionen i Sverige
ligger runt 1 kr/100 kcal (dygnspris 24 kr).
Mjölk hade varit ett bättre alternativ.
1 liter fetmjölk hade då gett mig
30 g fett, 50 g kolhydrat, 33 g protein och
mycket mera vitaminer samt samma energimängd,
600 kcal. Kostnad runt 8 kr i stället för
29:90 motsvarande 1:33 kr/100 kcal i stället
för 5:00 kr/100 kcal. Snabbmat som snabbmat
men vilken skillnad i pris och smak!
|
 |
Reklamen "du
som inte har tid att laga din mat" har
gått hem:
Håll till godo med skräpmaten! |
|
|
|