Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Produkttester
2006-08-03


Trist test, COOP!

COOP Vardagsrätt, Köttbullar
Pris 29:90. Vikt 400 gram, alltså kilopris 74:75, varav potatis och morötter 50 procent (som jag inte gärna skulle betala det priset för!) och 50 procent köttbullar med sås och lingon (inte heller värt 74:75!). Trist plasttallrik i svart, med två fack, var ingen höjdare.

COOP Vardagsrätt, Köttbullar, låg där i disken för utförsäljning med röd lapp: 30 procent avdrages i kassan”. Jasså tänkte jag, är det svårsålda produkter, men sen såg jag att det var dags för ”bäst före datum”, blev nyfiken och köpte den. 29:90 minus 30 procent.

Billigare än att gå på restaurang och äta middag jämförde jag. Totalvikt 400 gram alltså kilopris 74:75, varav potatis och morötter 50 procent (som jag inte gärna skulle betala det priset för!) och 50 procent köttbullar med sås och lingon (inte heller värt 74:75!).
Färdiglagade, ej frysta, köttbullar kostar hos COOP 63:00 kr/kg – billigare alltså om man orkar koka potatisen eller annat tilltugg själv.

Låt oss räkna bort 10 kr/kg för potatis, morötter, sås, så kostar köttbullarna (22,5 procent av kilot) c:a 65 kr vilket ger ett kilopris på 289 kr. Dyrt för i stort sett utdrygad fläskfärs! Är vår tid så dyr, så vi inte skulle ha råd att laga riktig mat?
Trist plasttallrik i svart, med två fack, var ingen höjdare. Lingon fick jag leta efter så det blev att ta fram egna. 4 lingon hittade jag i såsen! Sen dristade jag mig att smaka på potatisen. Hårt ytterskal och vattniga inuti. På restaurang skulle jag skickat ut det i köket för byte. De små svarvade minimorötterna sönderkokta utan smak. Ja och för detta betalade jag 74:75 kr/kg! Aldrig mer!

Sen kom den spännande stunden för köttbullarna, 22,5 procent av innehållet, fortfarande för 74:75 kr/kg. De skulle innehålla:
- 10 procent av totalvikten griskött, 45 procent av köttbullarna!
- 6 procent av totalvikten nötkött, 26 procent av köttbullarna!

Alltså 71 procent var kött och resten, 29 procent var:
- Potatisflingor (alltså mera potatis här, som skulle innehålla potatis och konserveringsmedel
(som bestod av E221 natriumsulfit, E222 natriumvätesulfit, E223 natriumdisulfit)
- Potatisflingor (alltså mera potatis här, som skulle innehålla potatis och konserveringsmedel
(som bestod av E221 natriumsulfit, E222 natriumvätesulfit, E223 natriumdisulfit)
- vatten, lök, potatismjöl (!), betfiber, druvsocker, nötprotein (restprodukter från slakten eller
blod?), jästextrakt, kryddor, arom, E621 smakförstärkare /glutamat!/.

Vilken härlig blandning!
Men smaklökarna slog bakut, ingen homogenitet utan trasig konsistens. Det var som att tugga smaksatta sågspån. Kände större bitar som påminde om ingredienserna i pölsa, tog ut dem ur munnen och kunde konstatera att det var svål eller blodkärl. Köttsmaken kom nog inte från köttet utan tillsatserna.

Såsen då, som skulle innehålla 32 procent grädde, ja måhända men inte till priset av 74:75. Smak, ja i nödfall! Lingon, några stycken (2,5 procent) hittade jag 4-5 stycken men de smakade inget, så det blev att ta egna lingon så det skulle smaka något om detta otroliga hopkok på svart plasttallrik – till 74:55 kr/kg.
  • Näringsmässigt då?
    Jag fick 22 g fett och 56 g kolhydrater och 22 g protein av portionen och 600 kcal (en fjärdedel av dagsbehovet) för 74:75/kg. Ja det var kvällens ”nöje”, till ett pris av 5:00 kr/100 kcal (dygnspris 120 kr) medan genomsnittskonsumtionen i Sverige ligger runt 1 kr/100 kcal (dygnspris 24 kr).

    Mjölk hade varit ett bättre alternativ. 1 liter fetmjölk hade då gett mig 30 g fett, 50 g kolhydrat, 33 g protein och mycket mera vitaminer samt samma energimängd, 600 kcal. Kostnad runt 8 kr i stället för 29:90 motsvarande 1:33 kr/100 kcal i stället för 5:00 kr/100 kcal. Snabbmat som snabbmat men vilken skillnad i pris och smak!

Reklamen "du som inte har tid att laga din mat" har gått hem:
Håll till godo med skräpmaten!

Läs mer om produkttester här >>
upp