Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Produkttester
2007-08-17 Publicerad i SKN nr 65


Kräftgång i kräfttester

Vi lovade i förra SKN 64 att redovisa vår kräfttest. Egentligen borde vi gjort en jämförelse mellan alla andra kräfttester, för det är ju ett måste bland tidningarna att ha kräfttester så här års. Vilken variation på tyckande! Och så har man testat kräftorna i originalspadet – som man ju alltid måste kassera.

Kräftfesten har startat
- Aftonbladet
Här är kräftorna som smakar bäst i år - Expressen
Kräftor 07 - GöteborgsPosten
Spanjorerna lyfter årets skiva - City
Turkiska kräftor bäst i test - DN
Urlakat startfält i årets kräfttest - SvD

Vår bedömning:
Samtliga har testat kräftorna i originalspad och det kan man ju göra, men eftersom dessa nästan alltid är kass och man i stort sett alltid måste ge dem en ny lag, har jag testat 8 olika paket, samtliga efter ett dygn i ny lag. Gamla lagen är ju ointressant.

Seacold Kräftor Jumbo kinesiskaSom kräftexpert och entusiast har jag faktiskt gjort testerna helt själv, så gör man ju när man testar vin. Då är det enkelt, antingen litar du på mig eller inte. Men helt fel har jag inte haft, se t ex GP:s test som också ger Seacold Food´s frysta kinesiska (48:90 på Willys) bästa betyg. De har en konsistens av perfekt kokta (konsistens) medan t ex Ullmos frysta spanska var sönderkokta och gick knappt få ur skalet hela. Om jag nu skulle rankat flera, så får Pandalus frysta 50 festkräftor i ”portfölj” på 2 kg nästan lika högt betyg. Lagen var ettersalt men kräftorna saknade salt, hade troligen inte ens legat i lagen utan frysts direkt efter kok i annan lag (produktionsdatum 11 maj i år). Då inget annat test innehåller alla märken på marknaden är det lite svårt att sammanfatta, men jag hade heller inte tillgång till alla märkena. Därför tycker jag det är mest korrekt att testa kräftorna efter lagring i ny lag, då kan man jämföra. Alla paketen med lösa kräftstjärtar tyckte jag inte var värda jobbet att äta ens. Niten med Ullmos färska gör jag inte om och det var många som klagat i butiken på dem. Men med tanke på prisskillnaderna nöjer jag mig nu med att ha råd att äta ett paket om dagen av Seacold Foods kinesiska för 48:90 i stället för att bara en gång kunna äta färska för 200:- och mer. Mellanskiktet kan man undvara och göra det enkelt för sig.

Vad sägs om min nyinköpta antika skål att servera kräftorna i? Skål!
Bengt Ingerstam
som nu gått ner ett par kilo på kräftdieten

upp