Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Fortsatt rapportering i media om
ARLA FOODS i Norden

Norge I Danmark


Löpande information Norge:
2005-03-07 Bojkott ökar efterfrågan på nya leverantörer
Det fristående mejeriet Q-mejerierne i Norge känner tydligen av den ökande bojkotten av mjölken från det bondeägda Tine mejeriet, som råkat i blåsväder. Det uppges att man behöver 300 nya leverantörer för att möta den ökande efterfrågan. Läs mera här.

Där finns också flera länkar till tidigare inlägg i denna norska mjölkskandal. Flera toppchefer har fått avgå från det bondeägda mejeriet efter försöket att få bort de fria mejeriernas produkter i ICA-butikerna.

2005-03-07 Mutor för att bli av med konkurrent
Alldeles i dagarna har Norge skakats av skandalen när den dominerande mejerijätten Tine (motsvarigeheten till vår Arla), velat muta sig till ensamrätt för ost i ICASs butiker. Det avslöjades och ledningen för mejeriet avgick, men det har skadat förtroendet och det blir inte bättre för att någon avgår. Det var förslag om mutor som utlösta krisen, inte som i Sverige och Systembolaget med redan betalda mutor till inköpare. Kriget om marknaden förs inte med justa metoder och kommer fortsätta, men kanske med mera "styrda och selektiva rabatter". (ur SKIS debattbrev pdf-fil 2005-02-25)

I länksamlingen nedan kan du läsa mer:

Norrmän startar uppror mot ICA >>
Ostskandal tvingar vd att avgå >>
Koncernchef i Tine avgår efter osthärva >>
Norskt ostkrig en mardröm för mejeri >>
Konsumenter bojkottar ostmärke >>
16 miljoner skulle få bort konkurrent från hyllorna >>
  upp
 
Löpande information Danmark:
2006-02-26 Arla Foods dömdes för konkurrensbrott i Danmark - Mutor i mejeribranschen både i Norge och i Danmark. Arla Food betalade för att få bort konkurrenter från butikerna. En av konkurrensens nackdelar, som minskar konsumenternas valfrihet.
2005-03-07 Det fortsätter att blåsa omkring ARLA FOOD i Danmark
Nu stäms ARLA av Hirtshals Mejeri på 68 miljoner svenska kronor för att Arla skulle ha pressat Metro att säga upp leveransavtalet med Hirtshals för att välja Arla istället.
Läs notisen här
på ATL. Länk finns där till 7 tidigare inlägg i saken.
2005-03-07 Även Arla i Danmark hötas av böter
Också Danmark har haft en släng av samma fenomen att hotas av böter på uppemot 100 miljoner dansak kronor, fast Arla nekar. Men trots reaktionen från konsumenter i Danmark, publicerad på en chat om Arlas agerande, dömande i sig: "Att välja bort Arla gynnar både konsumenter och leverantörer". Läs notisen i ATL här.
(ur SKIS debattbrev pdf-fil 2005-02-25)
   


upp