Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-06-07

Behandla oss inte som idioter,
som bara ska luras!


Tack Aftonbladet för att ni tar upp bluffen med ursprungsmärkningen!
”Svenskt” kött – rena bluffen - Aftonbladet avslöjar: så luras du av producenterna
Var tror du köttet kommer från? - Aftonbladet frågar konsumenter

Våra livsmedelsproducenter och nu speciellt livsmedelsbutiker bereds nu en välförtjänt plats vid denna skammens påle. Ni värnar ju så ömt om era Egna Märkes Varor EMV, där ni inte alltid talar om varifrån maten kommer, men vad värre är så kan ni inte hålla reda på om varorna i era butiker är ordentligt och korrekt märkta även om det kommer från producenterna. Vilka falska påståenden som helst låter ni passera.

Sätt stopp för oredligheten! Ni kan ju stoppa stora multinationella företag som GB Glass genom att sätta dem i karantän för prisförhandlingar. Varför kan ni då inte kräva av era leverantörer att de märker korrekt?

Det är ni som bär ansvaret för att vi luras!
Varför ska vi behöva vara detektiver och kunna Livsmedelsverkets märkningsregler utantill? Varför ska vi behöva misstänka att uppmaningen på Pärsons Tunna ”Köp svensk kvalitet” bara är en uppmaning men man ska vara ganska på alerten för att avslöja att detta är ett smart sätt att sälja just ”utländskt” med anspelning till ”svensk kvalitet”. Det är ”tunna” samveten hos somliga, minsann.

Nu har vi tröttnat på er, hela den svenska livsmedelshandeln, och nöjer oss inte med att kräva säker mat utan kräver nu även korrekt, sanningsenlig och förståelig märkning.
Det är ni som ska ha ansvaret för vad ni säljer! Har aldrig tidigare hört så fåniga argument som Findus stod för i ABs artikel: det finns inte plats för ursprungsmärkning på paketen! Men hur mycket plats finns det inte för deras egen reklam och stora blaffor med bilder och FINDUS-märket.

Behandla oss inte som idioter, som bara ska luras! Skärpning hela livsmedelsbranschen, men en allvarlig vädjan till handeln:

Sätt stopp för felaktig, falsk och missvisande märkning. Det är ERT JOBB!

Sveriges Konsumenter i Samverkan

upp