I
frysdiskarna tar importerade kycklingfileér allt
större plats. De är billigare än de svenska
men innehåller också dubbelt så mycket
vatten. För att kunna möta den utländska
konkurrensen väljer svenska livsmedelskedjor som
ICA, Coop och Axfood att importera billiga kycklingfiléer
insprutat med dubbelt så mycket saltvatten som i
svenska kycklingfiléer.
- Vad hade vi väntat
oss? Man pressar inte priserna utan att samtidigt pressa
kvalitén, säger
Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges Konsumenter
i Samverkan.
När Coop övergav det egna varumärket Blåvitt
och ersatte det med lågprismärket Coop Extra
ändrades mängden insprutat saltvatten i de importerade
kycklingfileérna från 10 till 20 procent.
Coop skyller den ökade vattenmängden på
marknaden och lågpriskonkurrensen, Detsamma gäller
för kedjorna ICA och Axfood. Mer insprutat vatten
sänker visserligen kilopriset men konsumenten får
betala för en femtedel vatten.
- Det tråkiga är att kedjornas
egna märkesvaror lurar konsumenten till att tro att
varan håller en hög kvalité och att
dessa produkter är att lita på, men det är
långt ifrån hela sanningen. Det
här är bara ytterligare ett argument till att
kraftigt ifrågasätta de egna marknadsvarorna,
säger Bengt Ingerstam.
Branschorganisationen Svensk
Fågel har satt sin kvalitetsgräns vid 13
procent vatten och säger till Ekot (SR) att de
i sina tester upptäckt att kvalitén och
smaken försämras om mängden vatten ökar
mer.
- På P1 Konsument från den 16 mars tas just
denna fråga upp. Lyssna
här >>
- Läs
mer om EMV på hemsidan >>
|