Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-10 Publicerad i KNY nr 13 samt i SKN nr 109
Omelettsmet i fyrkantig kartong

Att bara komma på iden att sälja färdigblandad omelettsmet måste ha två orsaker, antingen underskattas konsumenterna (enkelt och snabbt) med att de inte ens kan göra en enkel omelett, eller så måste man bli av med ägg som man inte kan sälja på vanligt sätt. I vart fall har Kronägg gjort bort sig!

Läs hela analysen här:
Ingredienser: C:a 10 st ägg (85%), mjölk, modifierad majsstärkelse, salt, konserveringsmedel: kaliumsorbat E202, emuleringsmedel: E471, E475, surhetsreglerande medel: citronsyra, arom, vitpepparextrakt, förtjockningsmedel: E415

26:90 för 10 ägg, med lite diverse tillsatser och ingredienser, gör c:a 2:50 per ägg. Där ligger priset för ägg från frigående ägg inomhus. Inte kan man tro att Kronägg gör allt detta jobb för att inte få ut något mera för sina ägg, så jag ringde upp och frågade vad de använde för ägg (borde stått på förpackningen).

Jaha, för det första var det inte svenska ägg! Sen kröp det fram att de köper ägg från den europeiska ”spotmarknaden”. På frågan om det kunde vara finska ägg från utrangerade svenska trånga burar fick jag svaret: ånej, vi köper inte finska ägg. Produkten görs i Danmark, så det är s.k. Europaägg.

Övriga länder har inte våra stränga regler, så då vet vi inte hur burarna ser ut. Sverige ligger före här. Ja svar får man alltid, men sanningen skyltar man inte med, alltså är det ägg man vill bli av med eller köper billigt och inte vill deklarera. Denna form av produktutveckling är inte till för konsumenternas bästa utan orsaken är en annan.

Men konsumenter låter sig inte luras så lätt. I den butik jag köpte en förpackning sålde man nu ut dem med 50% rabatt. Min fråga var då ”jasså folk går inte på den här dumma produkten”, och fick då veta ”jodå, den är väl praktisk, vi har sålt några stycken”. Från de ursprungliga 15 som är det minsta de får köpa (centralavtal med Coop!) var det nio kvar efter ett par veckor. Ja en förpackning hade faktiskt jag köpt! Strålande försäljning, 5 andra har köpt under 2 veckor i en ganska stor Konsumbutik! 9 reas ut, kommer säkert inte igen i hyllan.

Måste nu få citera Agneta Dreber, vd på Livsmedelsföretagen ”Industrin tillverkar inget som inte konsumenterna vill ha”. Nähä? Eller menade hon att eftersom produkten inte säljer så slutar industrin med att sälja den?
Vi får härmed utdela betyget ”5 tummar ner”
och lägga till produkten under kategorin ”urfåniga produkter”.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss