Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-07-03 Publicerad i SKN nr 632,5 gånger så dyrt i mindre förpackning

Frödinge ostkaka har kommit med en liten – 115 gram, en knapp portion för en person – som kostar 11:90 = 103:48 per kilo. I 600g förpackning är kilopriset 41:50. Den lilla förpackningen är alltså 2,5 gånger så dyr. Köper man i stället en 300 g förpackning i samma butik blir det två lite större portioner på 150 g för 8:85/portion.

Frödinge ostkaka, 300 resp. 115 gram

Enligt uppgift säljer de små förpackningarna mycket bra. Specialexponering kan vara en förklaring, men det är nog också en bekvämlighetsfråga. För det kan väll inte vara så att man straffar ensamstående? Troligen är det så att personer som köper den här typen av produkter har inte priset i åtanke, det låga priset på ”produkten” gör att det lätt halkar ner i korgen, utan eftertanke.

Så här luras vi konsumenter, därför lägger vi ut detta under Chicken Race på hemsidan. På fackspråk kallas det här ”produktutveckling” och målet är att få ut fler kronor per viktenhet.

Men det räcker inte med detta! På bilden syns tydligt att det är sylt med till ostkakan. Men känn dig lurad, det finns ingen sylt i förpackningen, men visar att ostkakan kan serveras med sylt. Denna lilla förpackning får man anse avsedd för konsumtion i flygande fläng, eller som ersättning till en lunch på parksoffan i solskenet. Då har man ju inte syltburken med sig. Med tanke på vad produkten är avsedd för får man nog betrakta detta som vilseledande märkning. Bilden med sylt finns inte på de större förpackningarna! Vi anmäler detta till Livsmedelsverket, så får vi se vad de har för synpunkter.

upp