Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-07-03 Publicerad i SKN nr 63Mald svartpeppar i påse eller i burk för dubbla priset

I tidigare prisundersökningar hittade vi hel svartpeppar, 42 g i glasburk, för 559:52 per kilo. Hittade nu mald svartpeppar i påse för 110:88 per kilo. Det är ju en skillnad på 500 %. En dam som jag pratade med vid kryddhyllan och visade på prisskillnaderna sa bara: ”ja men jag använder ju så lite”. Javisst, men ska man resonera så där så kan man ju lika gärna glömma vad allt kostar.

Knorr svartpeppar i burk, d:o Eldorado i påse

Vi har tidigare publicerat en prisundersökning men där är bara hel svartpeppar med, även den för 559:52 per kg. Så nu går vi vidare med jämförelserna och tar in lösviktssortimentet. Hjälp oss kartlägga det.

I samma butik där vi hittade den malda svartpepparn i påse, fanns också en burk med hål för dosering. Då blev priset 218:- per kg. Burklocket går att skruva av och burken kan återanvändas. Du sparar 50 % ungefär, samt får mindre sopor. Det är ju klart lönsamt att återanvända, spara miljön och klimatet.

Hela sortimentet kryddor är värt en epistel för sig, det är en typisk produkt som säljer utan en tanke på pris eller miljö. Det är typiska ”småprisprodukter” med jättehöga priser om man tittar på kilopris och jämför, som i detta fall. Nymodigheten att ”produktutveckla” salt är ett annat exempel och där det gått mode i det. Till detta kommer vi tillbaka.

Visst använder man inte så värst mycket, varje gång, men varför kasta bort pengarna även om det är lite. En gammal sanning är ju att det är de små utgifterna man ska ha koll på, för dom är många och de stora utgifterna missar vi inte så lätt. Det är visst viktigt att vi konsumenter håller ögat på sådana här saker, för producenterna jobbar medvetet med det och för att få mera betalt.

upp