I
tidigare prisundersökningar hittade vi hel svartpeppar,
42 g i glasburk, för 559:52 per kilo. Hittade nu
mald svartpeppar i påse för 110:88 per kilo.
Det är ju en skillnad på 500 %. En dam som
jag pratade med vid kryddhyllan och visade på
prisskillnaderna sa bara: ”ja men jag använder
ju så lite”. Javisst, men ska man resonera
så där så kan man ju lika gärna
glömma vad allt kostar.

Vi har tidigare publicerat
en prisundersökning men där är bara hel
svartpeppar med, även den för 559:52 per kg.
Så nu går vi vidare med jämförelserna
och tar in lösviktssortimentet. Hjälp oss
kartlägga det.
I samma butik där vi hittade den malda svartpepparn
i påse, fanns också en burk med hål
för dosering. Då blev priset 218:- per kg.
Burklocket går att skruva av och burken kan återanvändas.
Du sparar 50 % ungefär, samt får mindre sopor.
Det är ju klart lönsamt att återanvända,
spara miljön och klimatet.
Hela sortimentet kryddor är värt en epistel
för sig, det är en typisk produkt som säljer
utan en tanke på pris eller miljö. Det är
typiska ”småprisprodukter” med jättehöga
priser om man tittar på kilopris och jämför,
som i detta fall. Nymodigheten att ”produktutveckla”
salt är ett annat exempel och där det gått
mode i det. Till detta kommer vi tillbaka.
Visst använder man inte så värst mycket,
varje gång, men varför kasta bort pengarna
även om det är lite. En gammal sanning är
ju att det är de små utgifterna man ska ha
koll på, för dom är många och
de stora utgifterna missar vi inte så lätt.
Det är visst viktigt att vi konsumenter håller
ögat på sådana här saker, för
producenterna jobbar medvetet med det och för att
få mera betalt.
|