Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Produkttester
2008-06-26  
Kommenterad test potatissallad


En av de lättaste rätter att laga, kanske t o m i förväg inför festen, men ändå bekväm, dålig och dyr att köpa färdig. Smaken kan verkligen diskuteras. Allt om Mat har i nr 10 den 5 juni gjort en stor test på 12 sorter. Bekvämt tänkte vi, man hinner ju inte testa alla sorter själv till sommaren innan den hunnit tagit slut. Hittade också ett par andra som vi blev nyfikna på, bl a en ”ICA Mathusets hemlagade” för 69:- per kg och en från Konsum, även den hemlagad för 65:-/kg.

Den billigaste i testet, Eldorado, som kom näst bäst (!) med 14 E- nr-tillsatser (med bl a E621 glutamat) kostade 14:90 och innehöll 53 % potatis. Den som fick högst poäng i Allt om Mat var K-salat Kocklandslaget, för 42:50 kr/kg, också den med 53 % potatis. WILLYs hade 63 % potatis.

Priserna varierade alltså mellan 69:- och 14:90, så det lönar sig verkligen att laga den själv, både prismässigt och kvalitativt. I somliga fanns det tärnad potatis (inte gott i munnen) med burksmak ibland eller skivad (som det ska vara) med lös, grynig och hård konsistens, flertalet inte någon njutning.

3 av 12 fick godkänt av Allt om Mat. Men den som kom bäst med 4 gafflar skulle vi inte ha godkänt. Har Svenska Kocklandslaget bara sålt sin bild och sitt namn? Kockar av klass använder inte 9 tillsatser med E-nr samt ”naturligt dillextrakt utan E-nr. Läs själv ingrediensförteckningen på bilden här. Vad kockarna möjligen bidragit med kan vara att det ingår äpple och syltlök, men resten är nog en industriblandning.

Testen konstaterade att den var ”välkryddad med tydlig dillsmak”. Tyvärr var det torkad dill med klar hö-smak, så var det med det. Kryddningen spretade tyckte vi, äpplen hit och dillen dit, samt syltlöken hör inte dit. Möjligen till rostbiffen, men inte i potatissalladen. Den köper vi inte en gång till och tyvärr kan vi inte lita nu på Svenska Kocklandslaget, som smakgarant.

Andra fantasinamn som ”lyx”, ”gourmet” och ”lätt” fanns det också bland de icke godkända ”delikatesserna”. Testar verkligen inte fabrikanterna och inköparna de produkter de släpper ut på marknaden, eller är flertalet konsumenter så okritiska, så det går att sälja vad som helst?

Än en gång får vi belägg för att det verkligen skulle behövas ett antal testpaneler runt om i landet, som kunde bli basen för en mer omfattande testrapport och sammanvägda resultat. Det behövs verkligen bättre tester som hjälp för konsumenterna och även för producenterna och handeln som skulle kunna få impulser att bli bättre eller försvinna från marknaden.

Alla ni som vill medverka i sådana testgrupper, anmäl er till oss, så kopplar vi ihop er med andra medlemmar på er ort. Det kan bli något riktigt spännande av det.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss