Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-02-25
Flera reaktioner på skandalen med Sudan 1 i livsmedel

EU kommissionär kritiserar
livsmedelsindustrin för bristande respekt

EU kommissionären Marcos Kyprianou reagerade upprört och kallade till ett krismöte den 24 februari med Vetenskapliga kommitten och kritiserade hårt livsmedelsindustin, som omsätter 700 miljarder Euro, för att man inte respekterar gällande regler. Sudan 1 förbjöds av EU Kommissionen redan i july 2003. Nu väntar dryga böter för företaget Premier Foods, som erkänt att de importerat partiet före detta datum. De kan alltså inte ha varit omedvetna. Här rör det sig om medvetna inblandningar för att spara pengar. Bra att kommissionen nu tar i med hårdhandskarna. Det ska inte löna sig att fuska och utsätta konsumenterna för cancerrisker av detta slag.

Girighet och snikenhet får inte genomsyra livsmedelsindustrin eller för den delen handelsblocken heller.

Dryga böter och flera års fängelse hotar nu de ansvariga. Det är bara att hoppas att straffet blir en väckarklocka för industrin och helst inte mindre än för brott där enbart en person skadats.

Vi citerar här:
Health commissioner Markos Kyprianou clearly laid responsibility with the food processors.

“Old stocks of chilli from before June 2003 appear still to be used by food processors. Certain industrial operators have not faced up to their responsibilities and cleaned up their stocks of raw material,” he said yesterday.

- Följ den vidare utvecklingen på denna sida
- Läs artikeln i sin helhet
- Tilllbaka till Skampålen

upp