Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-05-31 Publicerad i SKN nr 59Souperb Seasonal
Spicy Chicken Rice

Exotiska och vackra ord, stor förpackning och en förförisk bild – allt överdrifter.

Även om den berömde svenske kocken Marcus Samuelsson från Aquavit i New York ligger bakom som ”gourmet-garant” är det bara ord och verkligheten ger ”avsmak”.

5 tummar ner blir det!

66 gram kyckling från?, ja det står inte men är säkert billig import, för 59 kronor, ja det var en chock.

Läs vår analys av innehållet här >>Analys

Energianalys:
100 gram (inklusive ris och sås) innehåller 120 kcal. Hela rätten ger då 540 kcal, ungefär en femtedel av dagsbehovet för en lågenergikonsument. Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det ger 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för stillasittande kvinna.

Priset blir då 11 kronor per 100 kcal, att jämföras med hemkokt ärtsoppa som kostar 0:23 kronor för samma energi. Genomsnittsvärdet för hela den svenska konsumtionen ligger strax över 1 krona per timma. Den här ”superba” produkten är alltså ungefär 10 gånger dyrare än genomsnittet. Det motiverar inte ”bekvämligheten”.

Klimatanalys:
En stor förpackning med glättigt färgtryck, två förpackningar i förpackningen, ett plasttråg, svart och tråkigt att äta ur samt en påse ris. Basmatiriset kommer från Asien. Ursprunget för kycklingbitarna anges inte, alltså är det inte svenskt, kommer från långt bort. Så här går det inte att fortsätta om vi ska klara klimatutmaningen.

Informationsanalys:
Bilden är klart missvisande och vilseledande. Namnet på engelska låter exotiskt samt indikerar produktserien ”Souperb” något extra, javisst ur prissynpunkt för den som produktutvecklat men inte smaksynpunkt. En kockhatt med den engelska texten: “All recipes have been created and prepared by professional chefs”. Det må så vara men det tror jag inte på, det skulle i så fall vara ett nedvärderande av duktiga kockar (på svenska).

Prisvärdeanalys:
66 gram kyckling för 59 kronor är ungefär 1 kr per gram, alltså får man ut nära 1000 kr/kg för den importerade kycklingen. Resten av råvarorna är ur prissynpunkt försumbara, dessutom är det ju kyckling man säljer.

Innehållsanalys:
Bortsett från okänt ursprung av de små bitarna kyckling, innehåller rätten ”smakförstärkare E621” vilket är glutamat, något som ska bort ifrån all mat. Kycklingköttpulver är torkade restprodukter, kanske även skinn, som ska höja smaken, liksom ”hönsarom”, vad det nu är.

Slutomdöme:
Det blir 5 tummar ner, synd om den som har bråttom och måste jobba mera för att ha råd att inte kunna välja bättre eller laga sin egen mat.
upp