Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Märkning
2007-09-03 Publicerad i SKN nr 67


CE-märket en meningslös EU-symbol

Redan 2004 varnade vi på vår hemsida (läs mer här) för att tro att CE-symbolen innebär någon garanti för säkerhet. Vi krävde då både certifiering och kontroll av efterlevnaden.

Europeiska kommissionen har nu slagit till och begär att Konsumentverket ska undersöka vad som finns av kinesiska leksaker på den svenska marknaden. 44 % av alla rapporterade säkerhetsrisker gäller produkter som kommer från Kina.

Det är på tiden att man visar från EU:s sida att man menar något med konsumentskydd. Det är ju sådant som vi betalar skatt för, att myndigheterna ska sköta sina åtaganden.

I ett inslag i Aktuellt i svt torsdagen den 30 augusti diskuterades temat och länken kan fortfarande ses på länk: Hur farlig är leksaksbilen? >>

Lägg märke till att Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter (tidigare hette man Sveriges Konsumentråd!) sa sig sträva efter en samlad konsumentrörelse. Det målet når man inte genom att ta nästan hela vårt namn (utan samverkan). Men konsumentminister Nyamko Sabuni gav ett klart svar på det, hon vill se flera konsumentorganisationer och inget monopol.

Foto Bengt Ingerstam

upp