Varför ska det
vara
så svårt att datummärka maten? |
Det är imponerande att vi ska
behöva vara så otydligt informerade som konsumenter.
Diskussionerna om märkning i allmänhet pågår
ständigt, datummärkningen är en följetong,
nu debatteras den igen. Hur många EU-byråkrater är
inte sedan länge sysselsatta med att utreda och diskutera
denna fråga? Hur många svenska d:o är inte sysselsatta
med samma fråga? Det borde inte vara så svårt.
Vad gäller:
Datum ska anges med ordningsföljd: DAG/MÅNAD/ÅR
och inget annat! Datummärkning finns i många varianter:
bäst-före-datum (obligatorisk) eller sista förbrukningsdag
(obligatorisk) samt helst förpackningsdatum eller bakdag
för bröd.
Förpackningsdatum och bakdatum är frivillga men viktiga
för oss konsumenter. Skillnaden mellan dessa datum och bäst-före-dag
ger oss en indikation om hur lång hållbarhetstid man
angett. För speciellt känsliga varor ska "sista-förbruknings-dag"
anges, t ex köttfärs, fågel, inälvor, fisk
, skaldjur, gräddbakelser. Sådana livsmedel får
EJ säljas efter utgånget datum.
För livsmedel med kortare hållbarhet än 3 månader
räcker det med dag och månad. För livsmedel med
längre hållbarhet än 18 månader räcker
årtalet. För mindre känsliga livsmedel gäller
"bäst-före-datum". Livsmedlet ska då
kunna konsumeras även en viss tid efter detta datum och får
säljas efter "bäst-före-datumet". Mer
info kan du hitta på Livsedelsverkets hemsida:
I Sverige får mindre mängder av Stafylokocker och Listeria
förekomma. Dessa kan öka med tiden men ska på
sista-förbruknings-dagen inte innbära risk, men se upp
för passerat datum. Salmonella och Campylobacter får
inte förekomma, men vi vet ju att fel har begåtts.
I gravad och rökt fisk kan det förekomma Botulismbakterier,
som är bland de värsta. Det har lyckligtvis inte inträffat
allvarligare tillbud i Sverige.
Se upp för riskerna, oftast innebär de illamående
och sjukdom men i sällsynta fall risk för livet. Men
framför allt - låt dig inte luras. Handla så
färska livsmedel som möjligt och vänta inte ut
datumet. (Möjligen med undantag av vissa mjukostar, som är
bäst då de är mogna och det brukar de vara just
på bäst-före-dagen.)
Ett gott råd:
blir du inte klok på märkningen? Säg till
i butiken då! Bara tjat hjälper. |
Artiklar om märkning
Livsmedelsverket
- översiktligt om märkning >>
Coop
drar tillbaka 17 000 farliga chokladkakor >>
Märknings-slarvet
gör maten livsfarlig >> |