Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2003-11-27

Varför ska det vara
så svårt att datummärka maten?

Det är imponerande att vi ska behöva vara så otydligt informerade som konsumenter. Diskussionerna om märkning i allmänhet pågår ständigt, datummärkningen är en följetong, nu debatteras den igen. Hur många EU-byråkrater är inte sedan länge sysselsatta med att utreda och diskutera denna fråga? Hur många svenska d:o är inte sysselsatta med samma fråga? Det borde inte vara så svårt.

Vad gäller:

Datum ska anges med ordningsföljd:
DAG/MÅNAD/ÅR och inget annat! Datummärkning finns i många varianter:
bäst-före-datum (obligatorisk) eller sista förbrukningsdag (obligatorisk) samt helst förpackningsdatum eller bakdag för bröd.

Förpackningsdatum och bakdatum är frivillga men viktiga för oss konsumenter. Skillnaden mellan dessa datum och bäst-före-dag ger oss en indikation om hur lång hållbarhetstid man angett. För speciellt känsliga varor ska "sista-förbruknings-dag" anges, t ex köttfärs, fågel, inälvor, fisk , skaldjur, gräddbakelser. Sådana livsmedel får EJ säljas efter utgånget datum.

För livsmedel med kortare hållbarhet än 3 månader räcker det med dag och månad. För livsmedel med längre hållbarhet än 18 månader räcker årtalet. För mindre känsliga livsmedel gäller "bäst-före-datum". Livsmedlet ska då kunna konsumeras även en viss tid efter detta datum och får säljas efter "bäst-före-datumet". Mer info kan du hitta på Livsedelsverkets hemsida:
Så märks maten
Livsmedelsburna hälsofaror
Mikrobiologiska faror
Mikroorganismer

I Sverige får mindre mängder av Stafylokocker och Listeria förekomma. Dessa kan öka med tiden men ska på sista-förbruknings-dagen inte innbära risk, men se upp för passerat datum. Salmonella och Campylobacter får inte förekomma, men vi vet ju att fel har begåtts. I gravad och rökt fisk kan det förekomma Botulismbakterier, som är bland de värsta. Det har lyckligtvis inte inträffat allvarligare tillbud i Sverige.

Se upp för riskerna, oftast innebär de illamående och sjukdom men i sällsynta fall risk för livet. Men framför allt - låt dig inte luras. Handla så färska livsmedel som möjligt och vänta inte ut datumet. (Möjligen med undantag av vissa mjukostar, som är bäst då de är mogna och det brukar de vara just på bäst-före-dagen.)

Ett gott råd: blir du inte klok på märkningen? Säg till i butiken då! Bara tjat hjälper.

Artiklar om märkning
Livsmedelsverket - översiktligt om märkning >>
Coop drar tillbaka 17 000 farliga chokladkakor >>
Märknings-slarvet gör maten livsfarlig >>
upp