Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-24 Publicerad i KR nr 9 samt i SKN nr 76


Märkning av känsliga livsmedel inte acceptabel


I vårt pressmeddelande den 10 december "Soppigt om köttfärsen" skrev vi bl a:

Men var finns proportionerna?
Varför har tillsynen inte fungerat? Vi bör ju kunna lita på den.
-"Det är snarast så att en bristfällig lagstiftning skapar brott, säger Bengt Ingerstam, och ifrågasätter om det är datum som ska användas för hållbarhetsmärkning. Det får ju omöjliga konsekvenser". Han menar att om man avser 24 timmar med ett dygn, så vore det bättre att märka nymald köttfärs med klockslag. Då kan handlarna mala nytt inför köpruschen på eftermiddagen och konsumenterna verkligen få nymald färs. Med 24 timmars hållbarhetsmärkning kan man ju med gott samvete även sälja färsen fram till eftermiddagen dagen efter och lätt anpassa mängden för att inte behöva kasta eller fuska med att märka om.


Jag skrev inte att det var ett dygn som gällde för köttfärsen, men ”om man avser 24 timmar med ett dygn”. Generaldirektören Inger Andersson på Livsmedelsverket påpekar att det inte finns någon regel om ett dygn för köttfärs utan att det är upp till handlaren att med god hygien och säkra rutiner kunna mala köttfärs på kvällen och sätta två dagar som sista förbrukningsdatum.

Det innebär då att sista förbrukningsdag är ett godtyckligt mått på hållbarheten. Jag kommer ihåg en gång när utgången (passerat bäst-före-dag) leverpastej försvunnit från hyllorna men såldes i lös vikt i manuella disken. Jag påtalade det och fick en arg kommentar: ”den går fortfarande att äta! Men har du inget annat att göra kan du lämna butiken.” Jaha men hur ska jag veta hur länge jag kan ha den i mitt kylskåp? Hmm.

Ofta hittar jag ost med 50 % rabatt (kort datum, men inte utgånget) och då hamstrar jag för osten, senast igår Kvibille Ädel, blir ju bara bättre – fast den hinner inte bli gammal hemma hos mig. Men problemet är de känsliga varorna. Räkorna t ex som jag köpte en lördag och som var hala och luktade ammoniak på söndag frukost (12 timmar), hade ju inte ens en märkning. Det är det alltså upp till mina fingrar och min näsa. Jag klagade och eftersom det hade varit flera klagomål under en tid så uppmanade jag butiken att byta leverantör, och det gjorde dom. Nu är alltid räkorna fina, både till söndagen och t o m på måndagar. Hittar inte heller gamla räkor blandade med nya, det hände förr.

Köpte musslor i fredags, påsen var märkt förpackningsdag 17 jan och sista förbrukningsdag 17 jan. Förstår försiktigheten från butikens sida, men jag skulle ha dem till lördag kväll. OK jag vet att musslor som inte sluter sig är döda och ska kasseras, så jag klarar även det problemet, men vet alla det? Hur länge hade musslorna legat packade i sitt nät? Något ursprungligt packdatum fanns inte. Ja, håll med om att det inte är lätt att hantera färskvaror som är känsliga. Här krävs utbildning, hygien och ärlighet.

Var nyligen på Sardinien och njöt av att bara gå och strosa i saluhallen med all fisk, fågel, kött och inte minst nyskördade grönsaker. Kronärtskockorna hade just börjat säljas för säsongen. Där kunde man se fisk som sprattlade! Säkert färsk. I ett stånd med kött, malde man köttfärs på kundens begäran, på av kunden utvalda köttstycken! Där packades inget i förväg, men hemma i Sverige ska den nu vara centralpackad och upp till 8 dagar gammal. Jag vägrar!

Ändå köpte jag häromdagen ett paket köttfärs, 29:90 per kilo. Dumt men det är svårt ibland att motstå. Stekte pannbiffar, men fick ingen smak på dem, kryddat sågspån påminde de om. Provade att göra en gryta med grönsaker och linser och använde resten av köttet. Ingen skillnad, sågspån även i grytan. Varför kan vi inte få riktig köttfärs längre. Nu åker min hushållsassistent fram igen, för här ska det malas av utvalda stycken i framtiden. Kvalitet har inte blivit resultatet av sista förbrukningsdag, lågprisjakten eller alla moderniteter.

Jag vidhåller att för känsliga varor vore det bättre med datum och klockslag, för dygnet har ju 24 timmar och det är stor skillnad på morgonpackat eller kvällspackat, även om man accepterar upp till 2 dygn. Ordet NYMALD står ju numera bara på skyltarna utanför butiken, men säger ju ingenting om man inte ser klockslaget på paketet. För inte är det lika med 40-50 timmar?

Det finns ingen dygnsregel för köttfärs - Artikel i Icanyheter

Vänd köttfärsfusket till något positivt! - Isabella Lövins krönika i Allt om mat
upp