Diskussionerna
om ursprungsmärkning har pågått länge,
men inget har hänt från näringslivets
sida. Konsumentminister Ann-Christin Nykvist kallade
då företrädare för näringslivet
och konsumentorganisationerna till en dialog den 27
juni och mötet var synnerligen välbesökt.
Lokalen var proppad och folk satt längs väggarna.
Ministern inledde med en översikt och kritiserade
skarpt både handel och producenter för att
det går så trögt och så lite
har hänt. Läs
ministerns skrivelse >>
Två undersökningar presenterades:
Varannan
livsmedelsprodukt saknar ursprungsmärkning >>
Undersökning
av skillnader i märkning mellan EMV och LMV >>
Mer om mötets utveckling
Alla var eniga om att mer behöver göras och
snabbt, men varför ser det då så dåligt
ut? Givetvis fanns det några få inlägg
om svårigheterna och kostnaderna för bättre
märkning, t ex att Dafgårds skulle få
svårt med märkningen då de använder
köttråvara från fem länder. Men
det skulle väl gå bra att skriva som ursprung
för köttråvaran: diverse länder.
Då vet vi ju att det inte är svenskt i alla
fall, så då kan vi undvika dessa produkter.
Vi konsumenter kan väl också acceptera en
mera praktisk märkning. Ingen frågar väl
efter varifrån paprikan kommer i en wok-mix, den
är definitivt inte svensk.
Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen
tog skickligt initiativet och inbjöd till diskussioner
mellan inblandade parter och påstod t o m att
diskussioner redan förts, så ”vi är
på gång”. Det kanske går fortare
nu inför hotet om strängare lagstiftning.
Redan i höst beräknas diskussionerna ta fart
och resultera i snabba åtgärder.
Men nu är det viktigt att reaktioner från
konsumenter kommer fram, så vi konsumentrepresentanter
har ”skor på fötterna” inför
diskussionerna. Hör av er!
|