Konsumenterna kräver ”Märk ALLT kött”
Tidningsanka stökar till debatten! Livsmedelsverket feltolkat!
Konsumenterna vill ha märkning! Ja det är alternativa rubriker,
som man skulle kunna sätta.
Det verkar som det började med ett brev från Livsmedelsverkets
generaldirektör Bertil Norbelie till Jordbruksdepartementet. Han har
helt rätt i att EUs förslag till obligatorisk ursprungsmärkning
är komplicerat och kostsamt. Men om nu EU äntligen ger oss chansen
att få en ursprungsmärkning - emot vad man annars kämpar
för, då man vill motverka nationalism och anser att all mat
inom Europa ska kunna cirkulera fritt - varför ska vi inte då
ta chansen att få ett prejudikat inom EU!
EUs initiativ till frivillig ursprungsmärkning var ursprungligen
en konsekvens av ”galna-ko-sjukan” och omfattade bara nötkött.
Motivet var att öka förtroendet för nötkött. Men
det blev också starten till att märkning kunde få förekomma.
Självklart vill vi konsumenter ha möjligheten att välja
varifrån man vill köpa sitt kött. England var ju inget
alternativ, så länge man inte fått bukt med problemet
med BSE (galna-ko-sjukan). Men sen dyker det upp larm om otillbörliga
tillsatser i djurfoder i Belgien och då vill vi ju inte ha belgiskt
kött! Men om man då inte har en fungerande märkning så
kan vi konsumenter inte agera och det går ju inte att vänta
på att EU skulle införa nya märkningsregler så akut,
det tar 5-10 år att utreda. Vi vill kunna välja snabbt! Annars
har vi ju inget verktyg i våra händer att utöva vårt
konsumentinflytande.
Vare sig producenterna eller handeln har konsumenternas förtroende
att hantera denna märkning på ”frivillig basis”. Det har ju
t.o.m. förekommit fusk med den tidigare frivilliga märkningen
och frestelserna är alltid för starka att kunna tjäna en
extra krona om det går. Nej, även om det kostar ska vi ha ett
lagreglerat märkningssystem. Här hänvisar man till att det
skulle kosta 70 miljoner. Men det är ju bara 10:- per konsument och
år. Det är det värt för att vi ska kunna välja
och lita på systemet. Nu tror vi inte det blir så dyrt, men
de som inte vill ha det tar ju alltid i lite i överkant. Jämför
också med vår livsmedelskonsumtion som ligger runt 150 miljarder.
Småpotatis alltså.
Detta med ursprungsmärkning kräver ju också att man
håller reda på bakåt vad man gjort. Kontrollsystemet
kan vara bra tillsammans med andra system för att ge oss säkrare
mat. Alla ansträngningar för att nå detta mål är
bra och ska inte bromsas. En annan viktig synpunkt är att böter
eller andra sanktioner inte kan komma på tal om det bara rör
sig om en frivillig ursprungsmärkning. Med en verkningsfull och effektiv
EG-lagstiftning däremot kan åtföljderna vara så
kännbara att man avhåller sig från att fuska.
Om nu majoriteten av EU-länderna vill ha obligatorisk märkning,
varför ska Sverige då ödsla energi på att vara ”motvals
käring” och ändå inte kunna få igenom det. Påverka
det i stället så att det blir ett bra förslag.
Utöver nötkött vill vi konsumenter ha allt kött
ursprungsmärkt, oavsett vilken art det kommer ifrån. Belgienskandalen
ger väl motiv för detta. Vilken blir nästa överraskning
på köttfronten?
Du som har synpunkter på detta, skicka
oss ett mail med dina synpunkter, så lägger vi in det under
”Debatt”-avsnittet (knapp längst upp på indexsidan!) |