Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-04-04  Koll på bäst-före-dag en katastrof

Ibland pratas det om att rädda klimatet, att köra mindre bil och släcka ljuset när vi lämnar ett rum. Men det rimmar dåligt när man ser vad som slängs i butikerna, utan att ens använda sunt förnuft.

Stötte ihop med ett biträde i vår Konsumbutik, med kundvagnen full med ostbrickor. ”Storhandlar du”, frågade jag. ”Nej men det är utgånget datum så det ska slängas”, fick jag till svar.

Ostälskare som jag är klarade jag inte att se mogen gorgonzola, getost och brie försvinna ner i en svart säck. Föreslog att man skulle sälja ut dem med 50% rabatt, men nej. Jag tjatade till mig i alla fall en ”bricka” för halva priset. Hann inte hem förrän jag provade gorgonzolan, det bästa jag ätit på länge, perfekt mogen, fast ”den skulle gå ut i morgon”. Den kommer bara att bli bättre ett bra tag till.


Men vad fick jag se när jag tittade på respektive osts datum?

Jo getosten passerainte bäst-före-dag förrän den 6/4 och brien först den 26/4. Och ändå har man märkt "ostbickans" utgående datumtill 27/3 2008. Vansinne!

Ost, de flesta sorter i alla fall, blir inte sämre dagen efter bäst-före! Skyll nu inte denna gång på Livsmedelsverket, men visst är det brist på kunskap och interna regler för hantering.

Förlåt Konsum, men jag tror inte en ICA-handlare med ansvar för sin butiks vinst skulle komma på tanken att slänga god ost som fortfarande är bra. Jag är chockad och klimatet gråter. Och jag drömmer om mera av den goda gorgonzolan!!!
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss