Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-10-12 Publicerad i SKN nr 48


Tunna skivor och tjocka påståenden


Pärsons (tunna skivor) koras härmed till ”Överdrifternas mästare”.

Överdrifterna på paketen vill inte Konsumentverket (KOV) ta i då påståendena står på paketen. KOV hanterar bara om det är vilseledande påståenden i marknadsföringen i reklamen i media. Livsmedelsverket vill nog inte heller ta i det, även om de ska granska märkningen på förpackningarna. Påståendena kanske ses som reklam mer än upplysande märkning.

Så då får vi väl instifta ett eget ”diplom” – "Överdrifternas mästare"


Bra mycket go´are” – än vaddå, vem bedömer det?

”Köp svensk kvalitet” – varför då och betyder det att just denna produkt är av hög kvalitet? Eller räcker det med att vara ”svensk kvalitet” och att det automatiskt skulle vara hög kvalitet? Inte bevisat!

”originalet” – ja det var ju originellt! Finns det kopior som man vill varna för?

Symbolen ”Sveriges mest sålda!” – Bevisa det! Vem har kollat det? Det står ju på alla olika typer av Pärsons tunna skivor, gäller det summan av Pärsons produkter eller just produkten i paketet med just den symbolen?

På hemsidan hittar man Nyckelhålet – gäller det hemsidan eller alla produkter? På rökt salami fattas symbolen, men salamin innehöll ju 44.6 % fett!. Så då är det väl hemsidan man har nyckelhålsmärkt, men så får man inte använda symbolen den! Läs mer >>

”Våra råvaror kommer från svenska gårdar” – ok det gynnar ju i alla fall sysselsättningen i Sverige och de svenska bönderna, men vad vet vi om hur grisarna fötts upp? Med GMO-foder kanske? Pärsons tillhör numera Swedish Meats, kommer det att innebära att produktionen hamnar i Polen, som tydligen Swedish Meats vill flytta till och redan har stora fabriker med billigare arbetskraft?

Läs mer om samgåendet med Swedish Meats på >

 

upp