Ett obligatoriskt
märkningssystem har införts för att nötkött
som saluförs ska kunna spåras. Märkningen
ska garantera ett samband mellan å ena sidan identifieringen
av slaktkropp/kött och, å andra sidan, det
enskilda djuret eller gruppen djur.
Livsmedelsverket informerar i detalj om de nya reglerna
>>
I systemet är det nödvändigt att
alla aktörer, vid varje etapp av produktion och
försäljning använder sig av ett identifierings-
och registreringssystem som gör att nötköttets
ursprung går att spåra. Nötköttsmärkning
enligt reglerna omfattar märkning av nötkött
i alla led i försäljningskedjan, t ex slakteri,
styckningsanläggning, importör, grossist och
butik. Konsumenterna ska i butiksledet kunna få
information om köttets ursprung genom den märkning
som finns i klartext på etiketten. Referensnumret
är avsett för att tillsynsmyndigheten och
berörda företag ska kunna spåra köttet
tillbaka till det enskilda djuret eller gruppen djur.
Aktörerna i varje del av handelskedjan måste
kunna redovisa för myndigheten hur referensnumret
ska uttydas.
Efter den inspektion som företogs av EU:s veterinärmyndighet
(FVO) i början av år 2002, fick Sverige kritik.
Man fann stora brister i spårbarheten av nötkött
i butikerna. Bristerna berodde främst på
en dåligt fungerande egenkontroll och journalföring
hos företagen. Att det finns stora problem med
efterlevnaden av
ursprungsmärkningsbestämmelserna har också
bekräftats genom de lokala och regionala projekt
som Livsmedelsverket tagit del av. Det är varje
aktörs och varje organisations skyldighet att ta
sitt ansvar för att
ursprungsmärkningssystemet fungerar på ett
tillförlitligt sätt. Det är tillsynsmyndighetens
skyldighet att, om brister konstateras, få till
stånd rättelse genom att använda de
sanktionsmöjligheter som lagstiftningen medger.
Vi kan också konstatera att konsumenter tvingas
bli mer aktiva och säga till när man upptäcker
dåligt märkta varor.
Märkningen ska innehålla:
a.. Landet/länderna, medlemsstat eller tredje land,
där djuret eller djuren
som ingår i gruppen är fött/födda.
b.. Landet/ länderna, medlemsstat eller tredje
land, där djuret eller djuren
som ingår i gruppen är uppfött/uppfödda
.
c.. Landet, medlemsstat eller tredje land, där
djuret/djuren är slaktade och
slakteriets kontrollnummer. Märkningen ska lyda:
"Slaktat i (landets namn)
(anläggningens nummer)".
d.. Landet/länderna, medlemsstat eller tredje land,
där köttet är styckat
(urbenat) och styckningsanläggningens kontrollnummer.
Märkningen ska lyda:
"Styckad i (landets namn) (anläggningens nummer)".
e.. Ett referensnummer som fastställer sambandet
mellan köttet och djuret/
gruppen djur.
Om djuret är fött, uppfött och slaktat
i samma land får uppgiften "Ursprung:
landets namn" användas.
Exempel 1:
Fött i Danmark.
Uppfött i Danmark.
Slaktat i Danmark, 3434.
Styckat i Sverige, 5678.
12-18359-FM (ref.nr)
Exempel 2:
Ursprung: Danmark.
Slaktat i 3434.
Styckat i Sverige, 5678.
12-18359-FM (ref.nr)
Vid märkning med "Ursprung: XXXX" behöver
inte uppgiften om slaktland (XXXX)
anges då detta ingår i definitionen "ursprung:".
Slakteriets kontrollnummer är
dock även i detta fall en obligatorisk uppgift.
Om styckning av köttet skett på mer än
en anläggning ska samtliga anläggningar
samt i förekommande fall kontrollnummer anges i
märkningen.
Exempel 3:
Ursprung: Sverige.
Slaktat i 1234.
Styckat i Sverige, 5678 och 5467.
B1201012002
Vart ska man vända
sig om man upptäcker fel eller brister?
Den offentliga tillsynen av hur reglerna i förordningar
och föreskrifter efterlevs ligger på den
myndighet som har ansvaret för tillsynen i den
lokal där köttet hanteras. För anläggningar
under Livsmedelsverkets tillsynsansvar, t ex slakterier
och större styckningsanläggningar, utövas
tillsyn av verkets inspektörer. För övriga
verksamheter, som t ex butiker och mindre styckningsanläggningar,
utövas tillsyn av kommunala inspektörer.
Enligt 46 a § Livsmedelsförordningen har
miljö- och hälsoskyddsnämnd, eller motsvarande
kommunala tillsynsmyndighet, till uppgift att utföra
kontroll av nötköttsmärkningen avseende
såväl obligatorisk som frivillig ursprungsmärkning.
Om specifikationen eller egenkontrollprogrammet gällande
den frivilliga
märkningen inte följs bör tillsynsmyndigheten
meddela detta till Livsmedelverket.
|