Äntligen
en oberoende forskare som vågat kritisera
Becel margarin! Professor Göran Petersson vid
Kemi- och Bioteknik på Chalmers har gjort
en vetenskaplig jämförelse och bl a kollat
innehåll av Omega-6, en fettsyra vi får
för mycket av via en del fleromättade
oljor. Därför är det inte bra med
för höga halter av just fleromättade
fetter. |
 |
Den höga totalandelen fleromättat - närmare
hälften - är kanske en ännu större
riskfaktor för hjärt-kärlproblem än
den relativt höga kvoten omega-6/omega-3. Intaget
av Omega-3 bör öka men helst ska det komma från
fiskfett, då växtvarianten är mindre värdefull
hälsomässigt än omega-3 från fisk.
Han visar att Bregott är att föredra då
det innehåller lägre halt av fleromättade
fetter och Omega-6 är bara 10 procent medan Becel
innehåller hela 50 procent. Det är denna
jämförelse som är viktig, då Omega-6
är det fett vi ska ha mindre av. Becels reklambudskap
är alltså vilseledande då man bara
fokuserar bara på innehållet av de mättade
fetterna, som idag inte alls anses vara problemet. Läs
hela hans rapport här i pdf >>
Vi kommer nu att anmäla Unilevers marknadsföring
om ”hälsosam fettsammansättning”
till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring
och deras nya symbol ”nu med Omega-3”.
Fler bilder och
förklaringar
|