2 gånger
högre än gränsvärdet
Organisationen Sveriges
Konsumenter i Samverkan har låtit analysera
margarinet Becel Pro.Activ som tillverkas av företaget
Unilever – tidigare Van den Bergh Foods. Analysen
skedde på samma laboratorium och på
samma sätt som när Livsmedelsverket undersökte
olivoljorna år 2001. Se
bilaga 1.
Halterna av cancergifterna PAH är mycket höga.
Summa PAH är 53,95 mikrogram/kg. Livsmedelsverket
tillämpar ett gränsvärde för
matfetter som ligger vid 5 mikrogram/kg. Detta gäller
8 angivna PAH: Benso(a)pyren, Benso(e)pyren, Benso(a)antracen,
Benso(b)fluoranten, Benso(k)fluoranten, Dibens(a,h)antracen,
Benso(g,h,i)perylen och Inden(1,2,3-c,d)pyren. Summan
av dessa är 9,5 mikrogram/kg i Becel Pro.Activ.
Detta ligger 2 ggr över gränsvärdet.
|
|
Då verket 2001 fann att några olivoljor
hade PAH-halter strax över detta gränsvärde,
ledde detta till att produkterna inte fick saluhållas
och plockades bort från affärernas hyllor.
Fyra olivoljor med klart lägre PAH-halt än
Becel Pro.Activ fick saluförbud.
30 gånger allvarligare
med PAH i margarin
Den cancerrisk vi utsätts för från ett
livsmedel beror på hur mycket vi äter av
livsmedlet under en längre period. Det visar sig
då, att den som använder margarin får
normalt i sig i genomsnitt nästan 10 kg per person
och år medan motsvarande konsumtion av olivolja
ligger vid ca 0,6 liter per år i Sverige. Vid
samma halt av PAH i margarin och olivolja blir ändå
intaget av PAH ca 15 ggr större med margarin än
med olivolja för en normalkonsument. Cancerforskaren
utgår då ifrån att risken att få
cancer av margarinet är ca 15 ggr högre än
för olivoljan, trots att halten är densamma
i båda. PAH i margarin är med andra ord betydligt
mer allvarligt än PAH i olivolja.
Om dessutom PAH-halten är ca 2 ggr högre i
det förorenade margarinet än i den förbjudna
olivoljan, kan faran med de uppmätta halterna i
margarinet beskrivas som 30 ggr farligare än de
oacceptabla halterna i olivoljor för en normalkonsument
som väljer detta margarin.
Av detta skäl borde gränsvärdet för
PAH i margarin vara extra skärpt och ligga 15 gånger
lägre än för olivolja för att inte
ge orimligt höga cancerrisker. De nu uppmätta
halterna blir då än mer oacceptabla.
Det är särskilt uppseendeväckande att
ett livsmedel, som i reklamen påstås vara
bra för hälsan samt påstås vara
ett ”functional food”, i själva verket
utsätter konsumenten för risken att få
cancer.
Analysresultatet kastar också tvivel över
Unilevers egenkontroll av sin produktion. Finns PAH
även i företagets övriga produkter? Det
finns skäl för att utgå från att
så är fallet tills motsatsen är bevisad,
åtminstone när det gäller företagets
utbud av olika margariner. Tillverkningsmetoderna och
kemikalieanvändningen är i stora delar densamma.
Bland PAH finns de mest cancerframkallande ämnen
man känner
Det råder inget tvivel om att PAH (polyaromatiska
kolväten) är mycket farliga och i boken ”Kemiska
Hälsorisker” (ISBN 91-23-92593-0) säger
man bl a: ”Bland de polyaromatiska kolvätena
finns flera av de mest aktiva cancerframkallande ämnen
man känner.”
Man anger särskilt 8 farliga PAH, bl a benso(a)antracen,
benso(a)pyren och benso(e)pyren som också påvisats
i Becel Pro.Activ och säger:
”Samtliga dessa
föreningar ger upphov till hudcancer om de appliceras
på huden. Inandning har visat sig ge lungcancer
och efter injektion på försöksdjur har
man konstaterat levertumörer.”
”Följande försöksresultat kan illustrera
hur farliga dessa föreningar är: Ca 3 mikrogram
dibenso(a,h)pyren injiceras i bukhålan på
en grupp (80 st) nyfödda möss. Denna dos var
tillräcklig för att ge nära 100 % av
de möss som överlevt 1 år (40 st) en
eller flera lungtumörer.”
Livsmedelsverket anger
i SNV Rapport nr 3623 (ISBN 91-620-3623-8):
”Bland PAH finns de första organiska föreningar
som kunde kopplas till kemisk carcinogenes hos djur
och människa. Flera PAH tillhör de mest potenta
carcinogener som identifierats med tumörbildning
redan vid exponering för mikrogram-doser. I djurförsök
har visats att tumörer bildas både på
applikationsstället samt i organ långt från
absorptionsplatsen. Effekter har iakttagits i nästan
alla vävnader och hos alla arter som testats oberoende
av administrationssätt.”
Magtumörer hos
människan
I samma rapport sägs vidare: ”Magtumörer
hos människa har förknippats med Bens(a)pyren
och andra PAH vid exponering för koldamm (Ames
1983), kol-, olje- och vedeldning (Weinberg et al. 1985)
och vid konsumtion av rökt mat (Dungal 1961; Sigurjonsson
1967).”
Livsmedelsverket anger också beräkningar
som visar att antalet cancerfall som PAH väntas
ge upphov till, tyvärr överskrider vad som
skall tolereras i vårt samhälle.
”Både intaget från kosten och via
lungorna kan var för sig utgöra en risk för
tumörer som överstiger den vanligtvis tolererade
nivån – ett cancerfall per 1 miljon invånare
under en livstid (Kramers och van der Heijden 1988).”
Man anger när det gäller det svenska intaget
av Bens(a)pyren – ett av alla PAH:
”De intagsberäkningar som gjorts av Santodonator
at al. (1980) skulle innebära ett överskridande
med 3 – 34 gånger för kostintaget och
tillsammans med luft, vatten och tobak 12 – 44
gånger.”
Se också bilaga 3.
Varifrån kommer
PAH i Becel Pro.Activ?
Denna fråga är svår att svara på.
Men då framställningsmetoden är starkt
kemikaliserad, finns risk att PAH finns som förorening
i någon/några av alla kemikalier som ingår
i framställningsprocessen. Enligt uppgifter om
dessa processer, bl a från Livsmedelsverket (Se
yttrande som svar på skrivelse den 8 sept. 2000,
dnr 1:287/00), används följande kemikalier
vid tillverkning av margarin och industritillverkade
fetter:
Natronlut
Fosforsyra/citronsyra
Blekmedel
Aceton
Extraktionsbensin
Natriummetylat
Nickelspån
Metanol kan bildas av natriummetylat vid processen
Dessa ämnen används trots att det inom livsmedelslagstiftningen
inte finns något godkännande för sådana
riskabla kemikalier, t ex nickelspån och natriummetylat.
Det är hög tid att detta missförhållande
åtgärdas.
Observera att kemikalierna används i huvudsak i
kosmetiskt syfte – dvs att kunna ge fettmassan
en syntetisk smak, lukt, konsistens och färg så
att den imiterar smör.
Även den kraftiga upphettningen av fetterna (upp
till ca 230 grader – medan en het stekpanna har
temperaturen ca 170 grader) som sker vid tillverkningen,
har av forskare (Biernoth och Rost) påvisats kunna
ge upphov till bildning av PAH. Vidare förekommer
det att fetter hos margarinindustrin fraktas i båttankar
som tidigare innehållet kemikalier, exempelvis
bensinkolväten. PAH finns normalt i många
petroleumprodukter.
Företaget Unilever (tidigare Van den Bergh Foods)
framställningsmetoder har tidigare kritiserats
då produkter (”Milda” och ”Nytta/Becel”)
efter analyser hos Livsmedelsverket visat sig innehålla
extraktionsbensin.
Vidare innehåller Becel Pro.Activ fytosteroler.
Dessa tillverkas enligt uppgift på ett kraftigt
kemikaliserat sätt, där exempelvis leverantörer
i Finland erhåller dem som biprodukt vid cellulosaindustrin.
Härvid används enligt uppgift också
lösningsmedel. Motsvarande utvinning sker också
hos sojaindustrin.
Sveriges Konsumenter i Samverkan kräver som en
följd av detta att Livsmedelverket stoppar saluförandet
av Becel Pro.Activ, samt att verket informerar befolkningen
om de cancerframkallande ämnena i Becel Pro.Activ
samt stoppar saluförandet av denna produkt. Se
separat brev.
Läs
pressmeddelandet här >>
Läs brevet till Livsmedelsverket
här >>
Läs mer om turerna kring Becel
Pro.activ - samlad information >>
Bilagor
Bilaga 1: Protokollet från
analysen
Ladda ner protokollet (pdf)
Bilaga 2: Analysens
tillförlitlighet
Analysen av Becel Pro.Activ är utförd
av laboratoriet NIVA i Norge, dit ett oöppnat paket
inhandlat i Sverige skickades. Det är samma laboratorium
som Livsmedelverket använde för sina analyser
av PAH i olivoljor. Livsmedelsverket undersökte
laboratoriets tillförlitlighet och lät analysera
flera prov med samma innehåll. Resultaten visade
god överensstämmelse. Efter detta lät
man bara analysera ett prov av varje olivolja och detta
fick sedan ligga till grund för godkännande
eller förbud mot saluförande. På samma
sätt har Sveriges Konsumenter i Samverkan låtit
analysera ett prov som skall ligga till grund för
ett godkännande eller ett förbud mot saluförande.
Bilaga
3: Hälsorisker genom
intag av PAH enligt Livsmedelsverket
(Från hemsidan www.slv.se ):
”Effekter på reproduktionen. Eftersom PAH
passerar från mor till foster under dräktigheten
har man i flera studier undersökt vilka effekter
exponering av den dräktiga modern har på
avkomman. Resultat från sådana studier visar
att ungar vars mödrar exponerats för höga
doser PAH har högre dödlighet, lägre
födelsevikt och större antal missbildningar
än ungar från icke-exponerade hondjur. Hur
drastiska effekter man får i djurförsök
är i hög grad beroende på vilken stam
av försöksdjur man använt sig av.
Effekter på immunförsvaret. Djurförsök
har visat att cancerframkallande PAH även har negativa
effekter på immunförsvaret. Detta yttrar
sig till exempel som försämrad antikroppsproduktion,
vilket skulle kunna leda till ökad infektionskänslighet.
Även i dessa studier har djuren exponerats för
höga doser av PAH jämfört med vad man
som människa exponeras för.
Mutagenicitet. Det är väl belagt att många
PAH är mutagena, dvs att de metaboliseras till
reaktiva molekyler som interagerar med DNA och på
så sätt inducerar förändringar
i våra arvsanlag. Om de inte repareras kan vissa
sådana förändringar leda till tumöruppkomst.
Mutagenicitetsstudierna har ofta utförts in vitro,
dvs i provrör, genom att bakterier eller däggdjursceller
exponerats för PAH tillsammans med metaboliserande
enzymsystem. Därefter har muterade celler eller
skador på DNA identifierats. Genom sådana
studier har man kunnat konstatera att PAH, för
att kunna skada DNA, först måste metaboliseras
av däggdjursceller (vanligen leverceller). Att
PAH verkligen är mutagena, inte bara in vitro utan
också in vivo, har visats i studier där försöksdjur
exponerats för till exempel bens(a)pyren och bens(a)antracen.
Därefter har skador på DNA i olika organ
från djuren identifierats.
Tumörinduktion. Många studier har visat
att flera olika PAH, till exempel bens(a)pyren, bens(a)antracen
och dibens(a,h)antracen, kan ge upphov till tumörer
hos olika arter av försöksdjur. Vilken typ
av tumörer som bildas bestäms av exponeringsvägen.
Oral exponering leder främst till magsäckscancer.”
Läs
mer om turerna kring Becel Pro.activ >>
|